Vesti
Zdravlje

Rizik od smrti tokom pandemije veći pod režimima populista

Rezultati populističkih vlada u borbi protiv pandemije slabiji su u odnosu na učinak nepopulističkih, pokazuje istraživanje. Povišen mortalitet, odnosno broj umrlih iznad onog kada pandemije nema, u zemljama gde vladaju populisti je više nego dvostruko veći.
Rizik od smrti tokom pandemije veći pod režimima populista
Ilustracija (Foto Unsplash)

Ove podatke je u četvrtak objavio Institut za svetsku ekonomiju (IfW) iz nemačkog grada Kila koji je učestvovao u istraživanju.

Povišen mortalitet u zemljama gde vlade nisu populističke je osam odsto, dok je u zemljama u kojima vladaju populisti skoro 18 odsto.

"Brojke su jasne – u pandemiji su populisti očigledno najgori krizni menadžeri i odgovorni su za mnoge smrtne slučajeve u njihovim zemljama koji su mogli da se izbegnu," zaključio je Mihael Bajerlajn, istraživač populizma na IfW.

Međunarodni tim je tokom pandemije 2020. istraživao krizni menadžment u 42 zemlje. Vlade 11 zemalja klasifikovane su kao populističke, među njima poljska, slovačka, češka, mađarska, britanska, brazilska i indijska.

Razlog za znatno viši stepen mortaliteta je mnogo veće kretanje stanovništva u zemljama sa populističkom vladom.

Autori su koristili podatke o kretanju sa Gugla (Google) i utvrdili koliko su neka mesta, poput prodavnica i parkova, bila posećena.

Podaci su pokazali da je mobilnost bila duplo veća u zemljama čije su vlade populističke, a istraživači su našli dva razloga veće mobilnosti.

Jedan je manji broj mera za zaštitu od zaraze, naročito ograničenje kontakata. Pored toga, populističke vlade su ublažavale realnu sliku opasnosti od virusa i osporavale naučna otkrića.Ostale vesti

Na Kosovu 9 pozitivnih, u Srbiji dve osobe preminule od kovida

Na Kosovu je danas zabeleženo 9 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 514 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 186 novih slučajeva zaraze. Dve osobe su preminule.

  • 22.05.2022
U Srbiji potvrđeno 247 slučajeva koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.063, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.05.2022
Na Kosovu još 12 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 502, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba.

  • 21.05.2022
U Srbiji još 336 slučajeva zaraze kovidom-19

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.060, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 20.05.2022
Na Kosovu 14 lica obolela od koronavirusa

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 600, a infekcija je potvrđena kod 14 građana.

  • 20.05.2022
Srbija: Još 334 slučaja zaraze koronavirusom

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule dve osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.057, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 19.05.2022