Vesti
Zdravlje

Registrovano devet slučajeva omikrona na Kosovu

Institut za javno zdravlje Kosova saopštio je sinoć da je u laboratoriji za molekularnu mirkobiologiju juče registrovano devet slučajeva omirkona, novog soja koronavirusa.
Registrovano devet slučajeva omikrona na Kosovu
Ilustracija (Foto CNBC)

Većina pozitivnih na novi soj virusa došla je iz inostranstva, dvoje iz Sjedninjenih Američkih država, dvoje iz Londona, a jedno lice je doputovalo iz Francuske.

Četiri slučaja su registrovana kod lica iz južnog dela Mitrovice. Međutim, zaraženi pacijenti negiraju da su boravili u inostranstvu ili da su imali kontakt sa nekim ko je došao iz inostranstva.

Nakon registrovanja prvih slučajeva omirkona na Kosovu, iz Instituta za javno zdravlje Kosova predviđaju pogrošanje epidemiološke situacije. Kako navode, ova varijanta soja se brže širi od delta plus soja.

Nacionalni institut za javno zdravje poziva građane da poštuju mere koje su na snazi i vakcinišu se.Ostale vesti

U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022
Još 149 novih slučajeva koronavirus na Kosovu, u Srbiji 921

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 786, a infekcija je potvrđena kod 149 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U Srbiji je registrovan 921 novi slučaj zaraze.

  • 30.06.2022