Vesti
Zdravlje

Registrovano devet slučajeva omikrona na Kosovu

Institut za javno zdravlje Kosova saopštio je sinoć da je u laboratoriji za molekularnu mirkobiologiju juče registrovano devet slučajeva omirkona, novog soja koronavirusa.
Registrovano devet slučajeva omikrona na Kosovu
Ilustracija (Foto CNBC)

Većina pozitivnih na novi soj virusa došla je iz inostranstva, dvoje iz Sjedninjenih Američkih država, dvoje iz Londona, a jedno lice je doputovalo iz Francuske.

Četiri slučaja su registrovana kod lica iz južnog dela Mitrovice. Međutim, zaraženi pacijenti negiraju da su boravili u inostranstvu ili da su imali kontakt sa nekim ko je došao iz inostranstva.

Nakon registrovanja prvih slučajeva omirkona na Kosovu, iz Instituta za javno zdravlje Kosova predviđaju pogrošanje epidemiološke situacije. Kako navode, ova varijanta soja se brže širi od delta plus soja.

Nacionalni institut za javno zdravje poziva građane da poštuju mere koje su na snazi i vakcinišu se.Ostale vesti

Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022
Svetsko prvenstvo u društvu kraj ekrana - opasnost od zaraze
Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru koje se bliži biće posebno iz više razloga. Jedan je što je u poznu jesen i mnogo će ljudi utakmice zajedno gledati na televiziji, u zatvorenom prostoru. A to znači izlaganje zarazama.
  • 07.11.2022