Vesti
Zdravlje

Ramadani: Na Kosovu preko 200 hiljada zaraženih

Na Kosovu je tokom poslednja 24 sata zabeleženo 214 slučajeva korona virusa, što je rekordan broj u odnosu na broj obolelih od početka marta. Činjenica je i da je u poslednjih osam dana zabeleženo 35 smrtnih slučajeva.

Ramadani: Na Kosovu preko 200 hiljada zaraženih
Hamdi Ramadani (Foto Frontonline)

Infektolog Hamdi Ramadani je rekao da još uvek nije poznato u kom obimu je došlo do širenja koronavirusa na Kosovu, a da bi se to saznalo potrebno je serološko testiranje koje se na Kosovu još uvek ne sprovodi.

"Serološko testiranje još uvek nije započelo na Kosovu. Postoje podaci da na Kosovu ima preko 200 hiljada zaraženih, ali mi ne možemo pouzdano da znamo ove podatke bez seroloških testova ", zaključuje Ramadani.

On kaže da je do porasta broja slučajeva došlo uglavnom zbog nedostatka koordinacije između bolnica, piše Ljajmi.

"Broj smrtnih slučajeva je zapanjujući. Ne postoji koordinacija između regiona, kao što ne postoji ni između regionalnih bolnica na Kosovu. Napravljena je greška i svi slučajevi su upućeni na Kliniku za infektivne bolesti u Prištini", rekao je Ramadani.

Prema njegovim rečima, da je bilo bolje saradnje, ne bismo imali ovu situaciju.

Bolnice u Prištini su maksimalno popunjene i ukoliko se ne promeni strategija, situacija bi mogla postati ozbiljna.

"Bilo bi potpuno drugačije da postoji raspodela pacijenata i da svi oboleli nisu poslati u Prištinu. Ako se nastavi u tom pravcu, situacija će biti još ozbiljnija “, upozorio je on.Ostale vesti

U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020