Vesti
Zdravlje

Rama: Albanija će donirati vakcine Kosovu

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da je obezbeđeno 500.000 doza Fajzer vakcine protiv korona virusa, te da će određenu količinu donirati Kosovu.
Rama: Albanija će donirati vakcine Kosovu
Edi Rama (Foto europeanaffairs.it)

Rama je u video poruci 1. januara izjavio da će prve doze vakcine, ukupno 10.750, u Albaniju stići „početkom treće nedelje u januaru“, a da će ostale doze biti isporučene tokom februara.

„Ovo je najbolji mogući početak godine “, rekao je Rama.

On je kritikovao Evropsku uniju (EU), koja je, kako je rekao, ostavila po strani zemlje zapadnog Balkana kada je u pitanju snabdevanje vakcinama protiv korona virusa i napomenuo da Albanija „neće okrenuti leđa Kosovu“.

„Doniraćemo određenu količinu Kosovu kako bi bili vakcinisani zdravstveni radnici u bolnicama u Prištini, kako bi heroji na Kosovu mogli da započnu vakcinaciju istovremeno sa našim herojima“, poručio je premijer Albanije.

Naveo je i da je od zvaničnika Ministarstva zdravlja u Albaniji zatražio da kontaktiraju svoje kolege na Kosovu.

Kosovo planira da osigura vakcinu preko COVAX programa na koji se prijavilo 7. decembra. Reč je o programu Svetske zdravstvene organizacije koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

Iz kosovskih institucija za sada nisu potvrdili da li se vode pregovori i direktno sa Fajzerom o snabdevanju vakcine, navodeći da su razgovori poverljivi.

 Ostale vesti

U Srbiji 60 novih slučajeva, preminula četiri pacijenta
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji su od posledica koronavirusa preminula četiri pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.001, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 20.06.2021
Kosovo: Preminula jedna osoba, osam novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.112 lica, a infekcija je potvrđena kod 8 osoba.
  • 20.06.2021
U Srbiji 89 novih slučajeva kovida-19
U poslednja 24 sata preminulo je sedam lica od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.997. Potvrđeno je još 89 novozaraženih, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 19.06.2021
Na Kosovu još 16 novozaraženih, zabeležen jedan smrtni slučaj
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata zabeleženo je 16 novih slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 19.06.2021
U srpskim sredinama na Kosovu bez novoobolelih
Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu nisu zabeleženi novi slučajevi obolelih od kovid-19, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 19.06.2021
U Srbiji 162 novozaražena
U Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana 162 nova slučaja koronavirusa, preminulo je još pet osoba.
  • 18.06.2021