Vesti
Zdravlje

Privatne zdravstvene ustanove traže dozvolu za obavljanje testova

Oko 100 privatnih zdravstvenih ustanova širom Kosova, zatražilo je dozvolu za obavljanje testiranja na Kovid-19. Tokom ove nedelje očekuje se da će prijave pregledati Komisija za licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova koja će odlučiti da li ispunjavaju potrebne uslove, prenosi Koha.

Privatne zdravstvene ustanove traže dozvolu za obavljanje testova
Ilustracija (Foto Rojters)

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da će Odbor raditi prekovremeno kako bi se proces što pre završio.

Prema njegovim rečima, većina je aplicirala za licencu za serološke testove, dok je oko 10 zdravstvenih ustanova podnelo zahtev za licencu za molekularne testove ili PCR.

One institucije koje će dobiti licencu biće u obavezi da prijave izveštaje nadležnim institucijama za testove koje obavljaju.

Prema Hotiju, svaka država odlučuje o svojim pravilima o tome da li će ili neće prihvatiti ove testove od strane drugih država.

Kada su u pitanju cene testova, Hoti je rekao da će ministarstvo, u saradnji sa relevantnim institucijama, sagledati mogućnost da one budu usaglašene i da će biti postavljen limit.

Za sada se na Kosovu legalna testiranja na virus korona sprovode samo u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, a odnedavno je opština Priština počela sa serološkm ispitivanjem krvi.Ostale vesti

I na Kosovu i u Srbiji preminula po jedna osoba od kovida

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, na Kosovu je još jedna osoba preminula od posledica infekcije koronavirusom, pa je ukupan broj žrtava 617. I u Srbiji je od posledica virusa život izgubila jedna osoba.

  • 25.09.2020
U srpskim sredinama četiri nova slučaja koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, četiri lica su novoinficirana, dok je zabeleženo pet slučajeva ozdravljenja, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 25.09.2020
U Srbiji preminula još jedna osoba, 83 novozaražene

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa. Registrovana su 83 nova slučaja zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

  • 24.09.2020
Kosovo: Nema preminulih, 63 nova slučaja

U poslednja 24 časa na Kosovu nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od posledica infekcije koronavirusom. Registrovana su 63 nova slučaja zaraze, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 24.09.2020
Uskoro laboratorija za PCR testove u Lapljem Selu?
Doktor Andreas Jasen koji predvodi medicinski ekspertski tim iz Instituta „Robert Koh“ zadovoljan je uslovima u kojima kovid bolnica u Lapljem Selu funkcioniše, ali naglašava da je najveći problem nedostatak laboratorije za Pi-Si-Ar (PCR) testiranje.
  • 23.09.2020
U Srbiji 81 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima u Srbiji je jedna osoba preminula od posledica koronavirusa. Registrovan je 81 novi slučaj zaraze, saopšteno je na sajtu covid19.rs.
  • 23.09.2020