Vesti
Zdravlje

Privatne laboratorije blokirane zahtevima građana za testiranje

Stotine građana ovog utorka preplavilo je privatne laboratorije na Kosovu, kako bi se testirali na kovid-19.
Privatne laboratorije blokirane zahtevima građana za testiranje
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Samo juče, u laboratoriji "Prolab" u Prištini, koja vrši serološka ispitivanja, preko 60 građana zatražilo je testiranje. Zbog toga ova laboratorija nije uspela da obradi sve te uzorke, prenosi KOHA.

Većina građana došla je na testiranje zbog odlaska u Crnu Goru.

Iako postoje samo dve laboratorije, za koje je Ministarstvo zdravlja do sada izdalo licencu za PCR testiranje, nijedna od tih laboratorija još uvek nije započela sa radom.

Od ponedeljka su primili veliki broj zahteva građana za ovaj oblik testiranja, ali iz laboratorija poručuju da je još uvek nemoguće započeti sa testiranjem građana.

Prvog dana, kada je na Kosovu započelo sa radom 29 laboratorija kojima Odbor za licenciranje dodelio dozvole, ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da će postupak ispitivanja na kovid -19 u privatnim laboratorijama nadgledati Agencija za zaštitu konkurencije.

Zemaj je, nakon sastanka sa predsednikom Agencije za zaštitu konkurencije, rekao da monopol i dogovorene cene usluga neće biti dozvoljene.

Dan ranije, Odbor za licenciranje privatnih institucija od 100 privatnih laboratorija, koje su se prijavile za vršenje seroloških ispitivanja i PCR testiranje, odobrio je rad za samo 29 privatnih laboratorija.

Njih 27 je dobilo dozvolu za obavljanje seroloških ispitivanja, a preostale dve vršiće PCR testiranje.

 Ostale vesti

U Kuršumlijskom Domu zdravlja vakcinacija građana sa Kosova
U Domu zdravlja u Kuršumliji u toku je vakcinacija protiv virusa korona, a do kraja dana trebalo bi da bude završena imunizacija prve grupe od 750 građana sa Kosova, koja je započeta u utorak, piše Tanjug.
  • 21.01.2021
Srbija: Novih 1.648 slučajeva koronavirusa, preminulo 20 osoba
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 20 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.830, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 21.01.2021
Na Kosovu još sedam preminulih i 296 zaraženih
U poslednjih 24 sata, na Kosovu je zaraženo još 296 osoba, od 1569 testiranih.
  • 21.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu 16 novoobolelih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 21.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 osoba, 1.646 novih slučajeva infekcije
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.646 novih slučajeva infekcije, a preminulo je još 19 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.01.2021
Kosovo: Preminulo šest pacijenata, 320 novoobolelih
Na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.426, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 20.01.2021