Vesti
Zdravlje

Priština: Ublažene mere protiv kovida

Vlada Kosova je na današnjoj sednici odlučila o ublažavanju opštih i specifičnih mera za prevenciju i kontrolu pandemije kovida-19.
Priština: Ublažene mere protiv kovida
Ilustracija (Foto UNICEF/2021/S.Karahoda)

Odluka o merama protiv kovida-19 zasniva se na proceni stanja intenziteta širenja i kapaciteta zdravstvenog sistema da reaguje, ali i proceni istih u svetlu efekata ovih mera koje mogu imati na ukupnu dobrobit društva i pojedinaca, saopšteno je iz kosovskog Ministrstva zdravlja.

Premijer Aljbin Kurti je rekao da je epidemiološka situacija sa korona virusom stabilna, pa je preporučio ublažavanje mera.

"Epidemiološka situacija sa kovid-19 je stabilna, pa je preporučljivo olakšati postojeće mere“, naveo je on i dodao da to olakšava život građanima Kosova u mnogim aspektima.

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi je kazao da mere predložene ovom odlukom služe da se epidemiološka situacija drži pod kontrolom.

"U prilici smo da tražimo od vlade da olakša mere koje smo do sada preduzeli protiv kovida-19. Mere definisane ovim nacrtom odluke služe da se epidemiološka situacija drži pod kontrolom", saopštio je.

Ublažavanja mera podrazumeva ukidanje kovid potvrda, ali da će tzv. "zelene potvrde" i dalje biti na snazi kada je reč u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima, izvestili su ranije prištinski mediji.

Kompletnu Odluku o opštim i posebnim merama za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovid-19 na srpskom jeziku možete pronaći OVDE.Ostale vesti

U Srbiji potvrđeno 247 slučajeva koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.063, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.05.2022
Na Kosovu još 12 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 502, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba.

  • 21.05.2022
U Srbiji još 336 slučajeva zaraze kovidom-19

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.060, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 20.05.2022
Na Kosovu 14 lica obolela od koronavirusa

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 600, a infekcija je potvrđena kod 14 građana.

  • 20.05.2022
Srbija: Još 334 slučaja zaraze koronavirusom

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule dve osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.057, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 19.05.2022
Dvanaest pozitivnih na kovid-19 na Kosovu
Na Kosovu je registrovano 12 novih slučaja slučajeva zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 19.05.2022