Vesti
Zdravlje

Priština: Policija morala da interveniše zbog zaraženih

Univerzitetski kliničko-bolnički centar Kosova zatražio je pomoć policije Kosova kako bi sprečio kontakt obolelih od kovida-19 i članova njihovih porodica.
Priština: Policija morala da interveniše zbog zaraženih
Ilustracija (Foto Lajmi.net)

Kako navodi RTK, problem je i ulazak drugih neovlašćenih lica na odeljenja gde se leče inficirane osobe.

Uprkos činjenici da članovi porodice osoba obolelih od kovida 19 moraju da budu u kućnoj samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, neki od njih su našli način da uđu na odeljenja gde se leče njihovi najbliži.

To potvrđuju i službenici sa Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Zapravo, prema njihovim rečima, pristup obolelim osobama od kovida 19 nije dozvoljen nikome ko nije deo medicinskog osoblja koje brine o tim pacijentima.

Alternativni načini ulaska i izlaska

Valjbon Krasnići, vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkoog centra Kosova, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da svi građani moraju da poštuju preporuke Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija, posebno članovi porodica osoba inficiranih koronavirusom.

"Njima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Oni bi trebali da budu u samoizolaciji, jer su to slučajevi kontakta. Dakle, govorim o bliskim članovima porodice. Pre svega, oni ne bi trebali da napuštaju svoje domove", naglašava Krasnići.

Obezbeđenje je, navodi dalje, ovlašćeno da spreči njihov ulazak.

"Nažalost, ponekad postoje ljudi koji pronađu alternativni način da uđu na kliniku i izađu. Ima prostora da se unaprede stvari po ovom pitanju. Međutim, mislim da načelnici klinika preduzimaju sve mere kako bi se sprečila takva praksa", rekao je Krasnići.

Isme Humoli iz službe Hitne pomoći Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na Kosovu u razgovoru za RSE ističe da je prisustvo članova porodice ili bilo kog pojedinca koji nije deo medicinskog osoblja na odeljenjima gde se leče pacijenti sa korona virusom u suprotnosti sa preporukama SZO i Zakonom o širenju zaraznih bolesti.

"Članovi porodice su subjektivni kada insistiraju na tome. Žele da budu bliže porodici, to moramo da shvatimo. Ali institucije i sistem ne bi trebali da dozvole tako nešto. Mi, kao zdravstveni radnici, moramo ih uverimo da je takva komunikacija pogrešna jer postoji velikamogućnost da se infekcija proširi", naglašava Humoli.

Tri policijske patrole

Krasnići navodi da je zatražio i pomoć Policije Kosova.

"Zamolio sam načelnike (klinika) da primene pravila, da se ne dozvoli prisustvo članova porodice u bolničkim sobama. Pored toga, tražio sam formalno i pismeno pomoć Policije Kosova. Za Infektivnu kliniku je to važilo i ranije, ali sam isti zahtev uputio i za Kliniku za plućne bolesti, za Odeljenje intenzivne nege i Centar za sportsku medicinu, da policijske ekipe budu na raspolaganju 24 sata dnevno lekarskim ekipama. Sada imamo tri policijske patrole", rekao je Krasnići.

Da su ekipe Policije Kosova prisutne u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u cilju sprečavanja pristupa neovlašćenim licima bolničkim odeljenjima gde se leče oboleli od kovid 19, potvrdio je za RSE i portparol kosovske policije Baki Keljani.

"Policija Kosova na osnovu operativnih planova, a u cilju sprečavanja širenja virusa, sarađuje i koordiniše svoje aktivnosti, uključujući i pružanje pomoći drugim institucijama, kao što su zdravstvene institucije ili sanitarna policija", rekao je Keljani.

Na odeljenjima u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosova i opštih bolnica na Kosovu trenutno se leči preko 300 pacijenata kojima je potvrđen koronavirus.

Do 14. jula na Kosovu je registrovano ukupno 5.118 slučajeva inficiranih koronavirusom, zabeleženo je 108 smrtnih slučajeva, dok je izlečeno 2.370, što znači da je aktivnih 2.640 slučajeva.Ostale vesti

Privatne laboratorije počinju da rade testove na Kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na Kovid-19.
  • 10.08.2020
U Srbiji 236 novih slučajeva, devet preminulih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 09.08.2020
Na Kosovu preminulo 12 osoba, 188 novozaraženih
Na Kosovu je još 12 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih je 327. Registrovano je 188 novih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 09.08.2020
U srpskim sredinama 18 novoobolelih, izlečeno 33 lica

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je 18 novoobolelih od Kovida-19, dok su se 33 lica oporavila, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 09.08.2020
Gračanica: Još pet osoba inficirano koronavirusom
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 5 novoobolelih od Kovida-19, pa je ukupan broj zaraženih 72, od čega je 9 pacijenata hospitalizovano, saopštio je danas Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 09.08.2020
Novih 6 žrtava kovida 19, još 255 zaraženih u Srbiji
Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6.
  • 08.08.2020