Vesti
Zdravlje

“Prevencija je pola zdravlja“

Na Svetski dan zdravlja lekari su saglasni da se preventivnim pregledima može na vreme zaustaviti razvoj bolesti i time omogućiti potpuno izlečenje. Stručnjaci ocenjuju da su kardiovaskularne bolesti najzastupljenije među stanovništvom na centralnom Kosovu. Na drugom mestu je kancer, koji sve više uzima maha.
“Prevencija je pola zdravlja“
Ilustracija (Foto istock)

"Društvena prosvećenost po pitanju preventivnih preleda kod nas nije na zavidnom nivou, kao što je to slučaj u zemljama EU", naveo je dr Saša Mladenović, direktor Doma zdravlja “Donja Gušterica“ i specijalista ginekologije i akušerstva.

“Sama prevencija je pola zdravlja i produžetak života. Kada se pacijenti jave u nekim fazama kada bolest uzme maha onda to otežava lečenje. Imamo svoj sajt na kome stoji kojim se delatnostima bavimo. Osim uobičajenih dijagnostičkih procedura, bavimo se kolor dopler dijagnostikom, snimamo krvne sudove u realnom vremenu. Jedna smo od retkih ustanova koja se time bavi“, rekao je dr Mladenović za RTV Kim.

Sa njim se slaže i njegova koleginica dr Ivana Topalović. Ona je ocenila da je briga o sopstvenom zdravlju važan deo životnog stila.

"Jedino brinući se o sebi, mi se možemo brinuti i o drugima. Sama preventiva, zdrav način života, obuhvata fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, boravak u prirodi, obavezno vežbanje, higijenu... Boravak u prirodi je jako bitan faktor koji utiče na zdravlje, kao i spavanje i odmor“, rekla je dr Topalović.

Ona je naglasila da se, nažalost, pacijenti javljaju uglavnom tek kada osete neke tegobe i kada je bolest već uzela maha.

“Postoji manja grupacija ljudi koja brine o svom zdravlju. Inače, sami preventivni pregledi bi trebali, nakon navršene 40. godine, da se rade jednom godišnje, a sistematski pregledi kod zdrave populacije bi trebalo da se urade jednom u dve godine. Svest stanovništva na Kosovu kada su u pitanju preventivni pregledi se polako budi. Mi, kao ustanova, pokušavamo da animiramo ljude organizujući dane merenja krvnog pritiska, merenja glikemije, skrining depresije“ kazala je dr Topalović.

Dr Mladenović je istakao da je jedan od problema pacijenata i prevoz, posebno ako se ima u vidu razuđenost specilajističkih ambulanti na centralnom Kosovu. Ipak, on smatra da pacijenti i pored svih prepreka svoje zdravlje uvek treba da stavljaju na prvo mesto.

Lekari ističu da su pojava novog virusa (korona, kovid-19) i smrtnost od ove bolesti uticali na građane da malo ozbiljnije shvate zdravlje i prevenciju.

“Epidemiološka situacija je u odnosu ne predhodni period jako stabilna. Poslednjih nedelju dana nismo imali ni jednog pacijenta koji je bio suspektan na kovid-19. Mi smo ovde rezervni karantin za pacijente sa blažom kliničkom slikom. Bilo je perioda i kada smo imali ležeće pacijente ovde, u Domu zdravlja“, rekao je Mladenović.

On je ukazao da je dosadašnja borba sa virusom "bila dobra" i da se zdravstveno-epidemiološke mere još uvek primenjuju.

Kada su u pitanju ginekologija i akušerstvo, dr Saša Mladenović prevenciju takođe stavlja na prvo mesto.

“Iz godine u godinu, žene više posećuju ginekologa, svest o prevenciji bolesti reproduktivnog zdravlja je sada na mnogo većem nivou. Stojim iza one narodne “bolje sprečiti nego lečiti“, prevencija je zaista pola zdravlja, jer zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i stanje psihičkog, fizičkog i mentalnog blagostanja“, zaključio je dr Saša Mladenović.

I doktorka Ivana Topalović nalazi da se preventivnim pregledima mnoge bolesti mogu preduprediti ili otkriti na vreme.

“Zbog toga pokušavamo da animiramo naše ljude i ukažemo na značaj tih pregleda koji su jako bitni. Mnoge hronične bolesti se mogu otkriti na vreme i sa pravom terapijom i pravim načinom ishrane, fizičkom aktivnošću, sve se to može staviti pod određenu kontrolu i ne dovodi do daljeg pogoršanja i komplikacija datih bolesti“, predočila je ona.

Pacijenti sa kojima smo razgovarali u Domu zdravlja Donja Gušterica kažu da vode računa o svom zdravlju.

"Imao sam epi napad i bio u bolnici, sada dolazim u Dom zdravlja na preglede. Hvala osoblju sto mi uvek izlazi u susret, jako sam zadovoljan uslugom", rekao je Grujica Ristić.

“Redovno idem na preventivne preglede, zadovoljna sam onim čime raspolaže Dom zdravlja Donja Gušterica“, kazala je Aleksandra.

“Trudim se da budem posvećena svom zdravlju, idem redovno kod ginekologa, stomatologa“, rekla je Jelena Milutinović, inače medicinska sestra.

Svetski dan zdravlja koji se obeležava 7. aprila, označava i godišnjicu osnivanja Svetske zdravstvene organizacije. Ipak, prevashodni cilj je da se skrene pažnja javnosti na značaj adekvatne brige o zdravlju, da se ukaže na značaj prevencije i čuvanja zdravlja usvajanjem zdravih stilova života.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023