Vesti
Zdravlje

Preuranjena dozvola za ekskurzije i nastavu u prirodi

Odluka Ministarstva prosvete Srbije da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi od 1. juna je malo preuranjena, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.
Preuranjena dozvola za ekskurzije i nastavu u prirodi
Dr Zoran Radovanović (Foto Fonet)

On za Danas kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još uvek rovita, napominjući da i dalje imamo dvocifren broj novootkrivenih slučajeva i žarišta koja nisu sanirana.

– Nadamo se da će broj obolelih biti sve manji, moja prognoza je da će sredinom juna biti između nula i pet, ali ja ne bih donosio tako unapred odluke jer epidemiološka situacija može i da se promeni. Od 3. maja do pre dva dana, samo dva puta je broj novootkrivenih slučajeva bio ispod 50, to je još vrlo rovita epidemiološka situacija, a 1. jun je odmah iza ćoška. Verovatno se ima na umu da kod mladih, ako se zaraze, bolest lako prolazi, ali sa njima će putovati i njihovi nastavnici koju su sredovečni. Sem toga, učenici će kad se vrate verovatno doneti neke poklone bakama i dekama, pričati im kako su se proveli…Tu postoje rizici i bojim se da je odluka malo preuranjena – smatra Radovanović.

Na naš komentar da je Ministarstvo dozvolilo izvođenje đačkih putovanja uz saglasnost Kriznog štaba, on kaže da je sigurno tako, ali da mu se to čini „hrabrim“.

– Verovatno se imalo u vidu da se neće već prvih dana juna krenuti na ekskurzije već da će se putovanja realizovati za mesec dana – kaže Radovanović.

U dopisu Ministarstva prosvete osnovnim i srednjim školama u koji je Danas imao uvid, piše da planirane ekskurzije i nastave u prirodni mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje su na snazi u vreme izvođenja putovanja.

Maturanti srednjih škola ne mogu da putuju u inostranstvo, već samo u Srbiji.

U dopisu se, međutim, ne precizira šta će se desiti sa novcem koji su roditelji plaćali u ratama, ako putovanja ne bude.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je prekjuče da je „cilj da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, ko želi zamenska putovanje ili vaučer, to može da uzme, a ko želi novac, ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski rok za povraćaj“.

Zanimljivo je da se u dopisu ne pominje da se putovanje može izvesti i ako na to pristane manji broj đaka od onoga koji pravilnik predviđa, što je najavljivano kao mogućnost.

Pravilnik propisuje da se nastava u prirodi izvodi uz saglasnost roditelja najmanje 80 odsto učenika istog razreda, a 60 odsto kada su u pitanju ekskurzije, te da „izuzetno nastava u prirodi, odnosno ekskurzija može da se organizuje za učenike odeljenja u kojem pismenu saglasnost da najmanje 60 odsto roditelja“.

Mogu i mature

Ministarstvo je dozvolilo i proslavu maturskih večeri – maturanti srednjih škola mogu slaviti u restoranima i hotelima, ako se roditelji učenika s tim saglase, a osmaci u školi ili ustanovama kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicama lokalnih samouprava. Na pitanje kako je moguće da se dozvoli proslava mature, a da se traži od đaka da od ponedeljka dolaze u škole sa maskama, Zoran Radovanović kaže da se verovatno procenjivalo šta je realnost. Mlade, kako kaže, niko ne može sprečiti da se samoinicijativu okupljaju pa je procenjeno da bi organizovane proslave, uz prisustvo nastavnika i odeljenskih starešina, bile neka vrsta korektiva da se ne ode u ekscese.

 Ostale vesti

Radio KM: Još 53 pacijenta pozitivna na koronavirus
Rezultati analiza urađenih za 61 pacijenta iz srpskih sredina na Kosovu pokazuju da su 53 pozitivna na kovid-19, saznaje Radio Kosovska Mitrovica.
  • 07.07.2020
Još 13 osoba preminulo od Kovida 19 u Srbiji
Od posledica korona virusa u Srbiji preminulo još 13 osoba, a 299 je zaraženo u poslednja 24 sata.
  • 07.07.2020
PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu
Slučaj PCR testiranja na Kovid-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici, prijavljen je inspektoratu zdravstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kosovskog Ministarstva zdravlja.
  • 07.07.2020
Na Kosovu 195 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje koronavrusom je na Kosovu zaraženo još 195 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 1.678.

  • 07.07.2020
Potvrđena treća žrtva korona virusa danas na Kosovu
Žena (84) iz opštine Kosovo Polje, umrla je od posledica koronavirusa, ali je bolovala i od drugih pridruženih bolesti, saopšteno je iz ove opštine. Žena nije bila medicinski zbrinuta i lečila se kod kuće.
  • 06.07.2020
U Srbiji preminulo šest osoba, 289 novoobolelih
Prema poslednjim podacima u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo šest osoba, registrovano je 289 novih slučajeva zaraze, navedeno je na sajtu covid.19.rs. 
  • 06.07.2020