Vesti
Zdravlje

Preporuke Instituta za javno zdravlje

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova ponovo je apelovao na građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju njihovih i preporuka Ministarstva zdravlja.
Preporuke Instituta za javno zdravlje
Illustracija (Foto NIZJZ)

Sa Instituta su pozvali građane da strogo drže distancu od drugih osoba na udaljenosti od najmanje dva metra. Da vode računa o lličnoj i higijeni svojih domova.

U slučaju kašljanja i kijanja preporučuje se da se usta pokriju ili da se kija u sakupljeni lakat.

Starijim i hroničnim bolesnicima se preporučuje da ostanu kod kuće.

"Građani ostanite kod kuće, to vam spašava živote. U ovoj situaciji je neophodna vaša svest i pomoć", navodi se u poruci Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Iako na Kosovu žive i druge nacionalne zajednice, a srpski jezik je jedan od dva zvanična, sve objave i saopštenja Instituta su isključivo na albanskom jeziku.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023