Vesti
Zdravlje

Preminulo 9 pacijenata, koronavirusom u Srbiji zaražena još 1.731 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 1.731 novi slučaj koronavirusa od 13.438 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 9 osoba. Na bolničkom lečenju nalaze se 453 pacijenta, od kojih 26 na respiratorima.
Preminulo 9 pacijenata, koronavirusom  u Srbiji zaražena još 1.731 osoba
Ilustracija (Foto EPA)

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, ali treba biti oprezan, savetuju lekari. Ističu da su podvarijante omikrona koje cirkulišu u zemlji, zaraznije i da se lakše prenose.

Statistički podaci pokazuju da je trenutno u kovid ambulantama više pacijenata koji dolaze na pregled, nego u junu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da je broj novozaraženih na dnevnom nivou zabrinjavajući. Ističe da nema mesta za paniku, ali da i te kako ima za oprez, praćenje i posmatranje.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, doktor Milanko Šekler, rekao je za RTS da se beleži veći broj pacijenata u kovid ambulantama u Srbiji zbog početka školske godine i povratka sa letnjih odmora.

Ukazuje da je koronavirus oslabio, da se podvarijanta omikron brže prenosi, ali da su blaži simptomi.

Pandemija koronavirusa nije gotova. Pogoršava se epidemijska situacija u Evropi. Neke zemlje vraćaju mere.Ostale vesti

Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022