Vesti
Zdravlje

Preminulo 9 pacijenata, koronavirusom u Srbiji zaražena još 1.731 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 1.731 novi slučaj koronavirusa od 13.438 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 9 osoba. Na bolničkom lečenju nalaze se 453 pacijenta, od kojih 26 na respiratorima.
Preminulo 9 pacijenata, koronavirusom  u Srbiji zaražena još 1.731 osoba
Ilustracija (Foto EPA)

Epidemijska situacija u Srbiji je stabilna, ali treba biti oprezan, savetuju lekari. Ističu da su podvarijante omikrona koje cirkulišu u zemlji, zaraznije i da se lakše prenose.

Statistički podaci pokazuju da je trenutno u kovid ambulantama više pacijenata koji dolaze na pregled, nego u junu.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek navodi za RTS da je broj novozaraženih na dnevnom nivou zabrinjavajući. Ističe da nema mesta za paniku, ali da i te kako ima za oprez, praćenje i posmatranje.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, doktor Milanko Šekler, rekao je za RTS da se beleži veći broj pacijenata u kovid ambulantama u Srbiji zbog početka školske godine i povratka sa letnjih odmora.

Ukazuje da je koronavirus oslabio, da se podvarijanta omikron brže prenosi, ali da su blaži simptomi.

Pandemija koronavirusa nije gotova. Pogoršava se epidemijska situacija u Evropi. Neke zemlje vraćaju mere.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023