Vesti
Zdravlje

Preminula dva pacijenta, 16 novoobolelih u srpskim sredinama

"U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u poslednja 24 sata, preminula su još dva lica, registrovano je 15 novoobolelih, dok je 16 osoba izlečeno", saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.
Preminula dva pacijenta, 16 novoobolelih u srpskim sredinama
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Preminuli pacijenti su iz Štrpca.

Od 60 testiranih, 22 je retesta, gde su rezultati pokazali da se 16 lica oporavilo.

Na severu Kosova, zabeleženo je 9 novih slučajeva infekcije, a u srpskim sredinama južno od reke Ibar 6.

Novooboleli po opštinama na severu Kosova: Zvečan (4), Zubin Potok (3), Kosovska Mitrovica (1) i Leposavić (1).

Novooboleli u srpskim sredinama južno od Ibra: Gračanica (4), Gnjilane (1) i Štrpce (1).

Trenutno su hospitalizovana 92 pacijenta. U Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovana su 83 lica, u KC Niš tri pacijenta, u KC Srbije dva, u KBC "Dragiša Mišović" dva i u KC Kragujevac dva.

Za 435 lica određena je mera kućne izolacije.

Aktivnih slučajeva je trenutno 528, dok je oporavljeno 126 osoba.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je na pitanje novinara da li očekuje da će uskoro u Kosovskoj Mitrovici početi sa vršenjem analiza testiranih na Kovid-19, rekao da je o tome bilo reči, te da je inicijativa iz Zavoda za javno zdravlje potekla čim je bilo pomena da postoji takva mogućnost.

„Ja sam se od početka borio da mi dobijemo našu laboratoriju. Mislim i da je zaslužujemo. Imamo dovoljno i kadrova i neophodnih resursa za funkcionisanje PCR laboratorija na KiM. Bilo je govora od samog starta. Tada nam to nije bio prioritet. Skoncentrisali smo se na druge stvari – od lične zaštitne opreme, pa do drugih osnovnih stvari za rad. Sada smo došli u situaciju da možemo da razmišljamo u tom pravcu. Ostvareni su neki kontakti, priča se o tome. Grupa naših radnika je u prethodnom periodu obišla laboratoriju u Kraljevu, kako bi videli koji su to uslovi koje treba da ispunimo za instaliranje jedne takve laboratorije."

Dr Antonijević smatra da je trenutna epidemiološka situacija dosta dobra, a u prilog tome govori manji broj novozaraženih.

„Po svim parametrima koje mi pratimo, situacija se polako stabilizuje. Sve je manji broj ljudi koji se javljaju za uzorkovanje. Danima unazad opao je broj javljanja u domovima zdravlja. Bolnica je takođe rasterećena, iako svakodnevno imamo novoobolele, ali takođe imamo i otpuste iz bolnice, tako da je negde oko 50-60% bolničkih kapaciteta ispunjeno”, pojašnjava Antonijević, uveren da će u toku naredne nedelje broj novozaraženih pasti ispod 10.

Od početka epidemije, ukupno je preminulo 27 lica u srpskim sredinama na KiM, a 16 u drugom talasu, odnosno od 18. juna, kada se beleži nagli porast broja novoobolelih.

Od početka epidemije, ukupno je testirano 3.421 lice, od čega je kod 788 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.

Na severu Kosova, od početka epidemije ukupno je registrovano 608 pozitivnih slučajeva. Od toga, u Kosovskoj Mitrovici 244, u Leposaviću 158, u Zvečanu 122, a u Zubinom Potoku 84.

U srpskim sredinama južno od Ibra do sada je evidentirano 180 pozitivnih na virus korona.Ostale vesti

U Srbiji 1.125 novozaraženih, preminulo 18 osoba

Prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.089 uzoraka, a registrovano je 1.125 novih slučajeva infekcije, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 11.05.2021
Na Kosovu preminula 3 pacijenta, 49 novih slučajeva infekcije
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 1.494 uzorka, a virus je potvrđen kod 49 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 11.05.2021
Srpske sredine: Jedan smrtni slučaj, zaraženo osam lica
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, jedna osoba je preminula od posledica korona virusa, dok je registrovano osam novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 11.05.2021
“Manje zaraženih, vakcinacija glavni adut za izlazak iz pandemije”
Broj novozaraženih koronavirusom u većinski srpskim sredinama na Kosovu opada, što utiče i na broj pregleda, kažu lekari dr Siniša Rašić iz Doma zdravlja Gračanica i epidemiolog dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. Obojica se slažu da je tome doprinela vakcinacija protiv kovida-19.
  • 11.05.2021
U Srbiji 918 novih slučajeva, preminulo još 18 osoba

Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 18 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.576, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 10.05.2021
Kosovo: 47 novoobolelih, preminula dva pacijenta

Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.183 uzorka, a virus je potvrđen kod 47 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 10.05.2021