Vesti
Zdravlje

Preminula dva pacijenta, 16 novoobolelih u srpskim sredinama

"U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, u poslednja 24 sata, preminula su još dva lica, registrovano je 15 novoobolelih, dok je 16 osoba izlečeno", saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.
Preminula dva pacijenta, 16 novoobolelih u srpskim sredinama
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Preminuli pacijenti su iz Štrpca.

Od 60 testiranih, 22 je retesta, gde su rezultati pokazali da se 16 lica oporavilo.

Na severu Kosova, zabeleženo je 9 novih slučajeva infekcije, a u srpskim sredinama južno od reke Ibar 6.

Novooboleli po opštinama na severu Kosova: Zvečan (4), Zubin Potok (3), Kosovska Mitrovica (1) i Leposavić (1).

Novooboleli u srpskim sredinama južno od Ibra: Gračanica (4), Gnjilane (1) i Štrpce (1).

Trenutno su hospitalizovana 92 pacijenta. U Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovana su 83 lica, u KC Niš tri pacijenta, u KC Srbije dva, u KBC "Dragiša Mišović" dva i u KC Kragujevac dva.

Za 435 lica određena je mera kućne izolacije.

Aktivnih slučajeva je trenutno 528, dok je oporavljeno 126 osoba.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je na pitanje novinara da li očekuje da će uskoro u Kosovskoj Mitrovici početi sa vršenjem analiza testiranih na Kovid-19, rekao da je o tome bilo reči, te da je inicijativa iz Zavoda za javno zdravlje potekla čim je bilo pomena da postoji takva mogućnost.

„Ja sam se od početka borio da mi dobijemo našu laboratoriju. Mislim i da je zaslužujemo. Imamo dovoljno i kadrova i neophodnih resursa za funkcionisanje PCR laboratorija na KiM. Bilo je govora od samog starta. Tada nam to nije bio prioritet. Skoncentrisali smo se na druge stvari – od lične zaštitne opreme, pa do drugih osnovnih stvari za rad. Sada smo došli u situaciju da možemo da razmišljamo u tom pravcu. Ostvareni su neki kontakti, priča se o tome. Grupa naših radnika je u prethodnom periodu obišla laboratoriju u Kraljevu, kako bi videli koji su to uslovi koje treba da ispunimo za instaliranje jedne takve laboratorije."

Dr Antonijević smatra da je trenutna epidemiološka situacija dosta dobra, a u prilog tome govori manji broj novozaraženih.

„Po svim parametrima koje mi pratimo, situacija se polako stabilizuje. Sve je manji broj ljudi koji se javljaju za uzorkovanje. Danima unazad opao je broj javljanja u domovima zdravlja. Bolnica je takođe rasterećena, iako svakodnevno imamo novoobolele, ali takođe imamo i otpuste iz bolnice, tako da je negde oko 50-60% bolničkih kapaciteta ispunjeno”, pojašnjava Antonijević, uveren da će u toku naredne nedelje broj novozaraženih pasti ispod 10.

Od početka epidemije, ukupno je preminulo 27 lica u srpskim sredinama na KiM, a 16 u drugom talasu, odnosno od 18. juna, kada se beleži nagli porast broja novoobolelih.

Od početka epidemije, ukupno je testirano 3.421 lice, od čega je kod 788 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.

Na severu Kosova, od početka epidemije ukupno je registrovano 608 pozitivnih slučajeva. Od toga, u Kosovskoj Mitrovici 244, u Leposaviću 158, u Zvečanu 122, a u Zubinom Potoku 84.

U srpskim sredinama južno od Ibra do sada je evidentirano 180 pozitivnih na virus korona.Ostale vesti

U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020