Vesti
Zdravlje

’’Pogrešna odluka Tima za škole, pedijatri za to da deca ostanu kod kuće’’

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je u emisiji N1 "Studio Lajv" da je odluka Tima za škole pogrešna, kao i da su pedijatri ujedinjeni u stavu da je ovaj virus opasan i da zbog toga deca treba da ostanu kod kuće. Ona je dodala da ne vidi način na koje bi se sprovele mere o udaljenosti dece od jednog metra u učionicama, kada se u njima nalazi po 30 ili 35 učenika.
’’Pogrešna odluka Tima za škole, pedijatri za to da deca ostanu kod kuće’’
Ilustracija (Foto istock)

Podsetimo, Tim za škole doneo je odluku da od ponedeljka, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je iz Ministarstva prosvete. Za učenike srednjih škola nastava će se takođe odvijati prema kombinovanom modelu.

„Tim za škole je doneo pogrešnu odluku. Podsećam da smo produžavali zimski raspust kada smo imali običan grip, a sada kada je 17 ili 18 hiljada zaraženih, mi se pravimo kao da je sve u redu. Đaci će se vratiti u škole od prvog do četvrtog razreda i preporučeno je da budu na distanci od jedan metar. Dakle, mi se dve godine vrtimo u krug, na jednoj strani saopštavamo koliko ima dnevno zaraženih, a na drugoj strani kažemo da deca budu na jedan metar razmaka. A u učionici je 30 do 35 đaka. Ja ne znam kako je to moguće“, kaže Janković.

Ističe da ne zna ko sačinjava Tim za škole, i navodi da dok se na jednoj strani pokušava da se situacija prikaže normalnom, na drugoj strani je epidemiološka situacija sve gora.

Napominje da je gotovo neverovatno da ministar Ružić uopšte ne govori o tome koliko je nastavnika zaraženo.

"Valjda svi znaju da sa decom u školama rade nastavnici, profesori, učitelji, vaspitači, a ne postoje podaci o njima. Verujem da je tri odsto zaražene dece, ali sam po prvi put čula da pedijatri kažu da je ovo virus koji bi decu trebalo da zadrži kod kuće. Neki od njih su do sada govorili da treba da se ostane kod kuće, neki da virus nije problematičan za decu, a sada prvi put govore da je ovo virus koji se brzo širi i koji je opasan", kazala je ona.

Ponavlja da od početka epidemije nije bilo zvaničnih podataka o broju zaraženih nastavnika, kao i da nema objašnjenja zašto je to tako.

"To treba pitati ministra. Možda ima razlog što stalno pominje broj zaražene dece, a ne pominje zaražene nastavnike. A da li ćemo imati ko će da nas menja - nećemo! I uskoro nećemo imati one koji će hteti da rade u prosveti. Ova pandemija i čitava situacija u kojoj se prosveta nalazi nama govori da ovoj državi obrazovanje nije potrebno", naglasila je Janković.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van škole.Ostale vesti

Na Kosovu 35, u Srbiji 751 novi slučaj koronavirusa
U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 35 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 200 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovan 751 novi slučaj zaraze.
  • 27.06.2022
Na Kosovu obolela 52 lica od koronavirusa, u Srbiji 468
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 52 pozitivna slučaja na koronavirus od 267 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 468 novih slučajeva zaraze.
  • 26.06.2022
U Srbiji još 535 novih slučajeva kovida-19
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Srbije na kovid-19 je testirano 5.011 lica, a infekcija je potvrđena kod njih 535.
  • 25.06.2022
Kosovo: Raste broj novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

Od 346 testiranih, 49 osoba je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

  • 25.06.2022
Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022