Vesti
Zdravlje

Pogoršana epidemiološka situacija. U Domu zdravlja dostupni brzi testovi

U srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana raste broj novoobolelih. Epidemiolog Aleksandar Antonijević kaže za RTV Kim da je svaka treća tesitrana osoba pozitivna na koronavirus. U Domu zdravlja u Gračanici pacijentima je dostupan i brzi antigenski test na kovid-19.
Pogoršana epidemiološka situacija. U Domu zdravlja dostupni brzi testovi
Gračanica (Foto Kim)

Trenutna epidemiološka situacija je lošija u odnosu na prethodni period i zabeležen je porast broja novoobolelih, kazao je za RTV Kim epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici doktor Aleksandar Antonijević.

„Svaka treća osoba testirana na kovid-19 je pozitivna, što nije ni malo naivna situacija. I pored dobrog odziva za vakcinaciju i dalje imao problema sa registrovanjem broja novoobolelih. Polako se i broj pacijenata smeštenih na hospitalnom lečenju povećava, kao i broj prvih pregleda u domovima zdravlja. Situacija je ozbiljna i molim građane da poštuju sve preporuke“, naveo je Antonijević.

U Domu zdravlja u Gračanici pacijentima je od prošle nedelje dostupan brzi antigenski test koji potvrđuje da li je virus prisutan u gornjim disajnim putevima, potvrdila je za RTV Kim direktorka ove ustanove dr Mirjana Dimitrijević.

„Mi smo počeli da testiramo pacijente, dobili smo određeni broj brzih antigenskih testova, tako da sve pacijente za koje lekar proceni da ih treba testirati, vršimo testiranja. Sve rezultete šaljemo KBC Priština sa sedištem u Gračanici i upućujemo ih na Infektivno odeljenje“, rekla je Dimitrijevićeva i dodala da ova ustanova raspolaže dovoljnim brojem testova za naredna dva meseca.

Ona je navela da je u Kovid ambulati povećan broj prvih pregleda.

„U poslednjih sedam dana u našoj Kovid ambulanti imali smo 113 pregleda, s tim da nisu svi pacijenti imali simptome koronavirusa već je bilo i sa drugim simptomima oboljenja gornjih respiratornih puteva. Ali smo imali i pozitivne pacijente koje smo tesitrali, i mogu da kažem da je broj pacijenata povećan u odnosu na prethodni period“, rekla je Dimitrijevićeva.

Ovaj Dom zdravlja već sedam nedelja učestvuje u organizaciji i sprovođenju vakcinacije stanovništava sa centralnog Kosova u Domu zdravlja u Kuršumliji.

„Mi smo zadovoljni brojem ljudi koji nam se javljaju i žele da se vakcinišu. Na početku smo prioritet za vakcinaciju dali našim starijim sugrađanima, tako da smo prve dve nedelje vakcinisali stanovništvo koje je starije od 65 godina. Međutim, u poslednje vreme, svi meštani koji žele da se vakcinišu bez obzira na starosnu dob mogu da se prijave i da se vakcinišu“, navela je Mirjana Dimitrijević.

Dosadašnjim odzivom građana za vakcinaciju protiv koronavirusa, zadovoljan je i epidemiolog Aleksandar Antonijević. 

„Vakcinacija je jako važna i građani su toga svesni, samim tim što je odziv jako dobar. Znaju koliko je to nama od pomoći i važno je da se što veći broj građana vakciniše, da steknemo kolektivni imunitet, kako bi što pre uspeli da se izborimo sa kovidom-19“. kazao je Antonijević.

Meštani Gračanice sa kojima smo razgovarali ističu da se i dalje pridržavaju svih propisanih mera zaštite.

„Jesam i nisam uplašen, vakcinisao sam se i hvala Bogu dobro sam. Vodim računa i čuvam se. Ono što ne valja jeste nepažnja, pune su kafane, to treba da se zabrani, ne nose ni maske“, rekao je Stanimir Zarković iz Gračanice.

„Situacija je zabrinjavajuća, s obzirom da se broj zaraženih povećava, ne znam iz kog razloga. Ali svako od nas treba da se pridržava propisanih mera, a ne da se one krše. Vakcinisao sam se i trebalo bi uskoro da primim i drugu dozu, slušam struku i ništa ne radim na svoju glavu“, rekao je Nenad Lalić.

„Nisam uplašen, kako za sve tako i za mene. Pridržavam se svih propisanih mera. Nisam se još uvek vakcinisao, pošto vakcine još uvek nisu stigle kod nas“, kazao je Božidar Orlić iz Janjeva.

„Uplašena sam, jer smatram da povećanje broja novozaraženih ugoržava svačiji život pa i moj“, navela je Aleksandra Marković.

Međutim, ima i onih koje virus nije uplašio.

„Pridržavam se svih propisanih mera, ali ja mislim da je ovo veća propaganda nego opasnost. Neću se vakcinisati, ne verujem u vakcine. Kažu da iako se vakcinišeš moraš da nosiš masku i pridržavaš se mera i da ništa nije sigurno. Ako nije sigurno zašto bih je primio“, rekao je Titomir Sekulić.

Prema poslednjim podacima na teritoriji opštine Gračanica na kovid-19 pozitivno je još 14 osoba, dok je na Infektivnoj klinici u Lapljem Selu hospitalizovano 28 pacijenata. Krizni štab Opštine Gračanica zbog povećana broja novozaraženih pozvao je građane na poštovanje propisanih mera zaštite uz poruku da će se kažnjavati svi koji ih se ne pridržavaju.

 Ostale vesti

Vladika Teodosije na bolničkom lečenju zbog koronavirusa
Episkop raško-prizrenski Teodosije pozitivan na koronavirus i upućen je u Beograd na bolničko lečenje, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 27.02.2021
Na Kosovu od kovida preminule tri osobe, u Srbiji 15
Na Kosovu su, prema poslednjim podacima, preminule tri osobe od posledica kovida-19, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 1.595. U centralnoj Srbiji je preminulo 15 pacijenata.
  • 27.02.2021
Novih 86 slučajeva virusa u srpskim sredinama
U srpskim sredinama registrovano je 86 novih slučajeva zaraze virusom korona, dok je iz izolacije izašlo 39 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 27.02.2021
Nacionalni institut za javno zdravlje preporučuje pooštravanje mera
Vršilac dužnosti premijera Kosova Avdulah Hoti održao je danas sastanak sa v.d. ministra zdravlja Armendom Zemajem, predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i Univerzitetske klinike. Usled porasta broja slučajeva koronavirusa, preporučuje se pooštravanje mera od strane NIJZ.
  • 26.02.2021
U Srbiji 16 smrtnih slučajeva
Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 16 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 4.414, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 26.02.2021
Na Kosovu preminulo pet osoba, 445 novoobelelih
U većinski albanskim sredinama na Kosovu od posledica kovida-19 preminulo je pet osoba, ukupan broj žrtava povećan je na 1.592.
  • 26.02.2021