Vesti
Zdravlje

Počela sa radom nova laboratorija u Ranilugu

Novoosnovana Služba laboratorijske dijagnostike počela je sa radom u Ranilugu pre nedelju dana, otkad se svakodnevno vrše analize. To doprinosi bržem, efikasnijem i kvalitetnijem utvrđivanju kliničke slike pacijenata u tom delu Kosovskog Pomoravlja.
Počela sa radom nova laboratorija u Ranilugu
Nova laboratorija u Ranilugu (Foto Puls)

Oprema je donacija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

„Na ovaj način svakog dana jačamo jedan od stubova opstanka Srba, a to je zdravstveni sistem u Kosovskom Pomoravlju“, kaže za RTV Puls direktor Zdravstvenog centra Gnjilane doktor Zoran Perić.

Ova laboratorija ima hematološku dijagnostiku, radi kompletne krvne slike i leukocitarnu formulu, kao i biohemijsku dijagnostiku. U toku dana zdravstveni radnici ovde mogu da obrade i do 40 uzoraka, što je dobar rezultat.

To će mnogo značiti lokalnom stanovništvu jer su u okolini Raniluga velike srpske sredine, pa pacijenti neće više morati da po analize idu u bolnicu u Pasjanu, kao do sada.

„To je dvadesetak kilometara puta, neće morati da troše novac u privatnim laboratorijama, ovde je kompletna dijagnostika potpuno besplatna“, napominje Perić.

U Zdravstvenom centru Gnjilane planiraju da laboratorijsku dijagnostiku prošire i modernizuju u drugim opštinama u Kosovskom Pomoravlju, poput laboratorije u Šilovu i novih u Vrbovcu ili Klokotu, kao i u Prekovcu, za novobrdsku opštinu.Ostale vesti

U Srbiji 60 novih slučajeva, preminula četiri pacijenta
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji su od posledica koronavirusa preminula četiri pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.001, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 20.06.2021
Kosovo: Preminula jedna osoba, osam novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.112 lica, a infekcija je potvrđena kod 8 osoba.
  • 20.06.2021
U Srbiji 89 novih slučajeva kovida-19
U poslednja 24 sata preminulo je sedam lica od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.997. Potvrđeno je još 89 novozaraženih, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 19.06.2021
Na Kosovu još 16 novozaraženih, zabeležen jedan smrtni slučaj
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata zabeleženo je 16 novih slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 19.06.2021
U srpskim sredinama na Kosovu bez novoobolelih
Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu nisu zabeleženi novi slučajevi obolelih od kovid-19, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 19.06.2021
U Srbiji 162 novozaražena
U Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana 162 nova slučaja koronavirusa, preminulo je još pet osoba.
  • 18.06.2021