Vesti
Zdravlje

Počela sa radom nova laboratorija u Ranilugu

Novoosnovana Služba laboratorijske dijagnostike počela je sa radom u Ranilugu pre nedelju dana, otkad se svakodnevno vrše analize. To doprinosi bržem, efikasnijem i kvalitetnijem utvrđivanju kliničke slike pacijenata u tom delu Kosovskog Pomoravlja.
Počela sa radom nova laboratorija u Ranilugu
Nova laboratorija u Ranilugu (Foto Puls)

Oprema je donacija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

„Na ovaj način svakog dana jačamo jedan od stubova opstanka Srba, a to je zdravstveni sistem u Kosovskom Pomoravlju“, kaže za RTV Puls direktor Zdravstvenog centra Gnjilane doktor Zoran Perić.

Ova laboratorija ima hematološku dijagnostiku, radi kompletne krvne slike i leukocitarnu formulu, kao i biohemijsku dijagnostiku. U toku dana zdravstveni radnici ovde mogu da obrade i do 40 uzoraka, što je dobar rezultat.

To će mnogo značiti lokalnom stanovništvu jer su u okolini Raniluga velike srpske sredine, pa pacijenti neće više morati da po analize idu u bolnicu u Pasjanu, kao do sada.

„To je dvadesetak kilometara puta, neće morati da troše novac u privatnim laboratorijama, ovde je kompletna dijagnostika potpuno besplatna“, napominje Perić.

U Zdravstvenom centru Gnjilane planiraju da laboratorijsku dijagnostiku prošire i modernizuju u drugim opštinama u Kosovskom Pomoravlju, poput laboratorije u Šilovu i novih u Vrbovcu ili Klokotu, kao i u Prekovcu, za novobrdsku opštinu.Ostale vesti

U Srbiji još 296 novoobolelih

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.068, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 23.05.2022
Kosovo: Jedno lice pozitivno na koronavirus

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 398 , a infekcija je potvrđena kod jedne osobe.

  • 23.05.2022
Na Kosovu devet pozitivnih, u Srbiji dve osobe preminule od kovida

Na Kosovu je zabeleženo devet pozitivnih slučajeva na koronavirus od 514 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 186 novih slučajeva zaraze. Dve osobe su preminule.

  • 22.05.2022
U Srbiji potvrđeno 247 slučajeva koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.063, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.05.2022
Na Kosovu još 12 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 502, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba.

  • 21.05.2022
U Srbiji još 336 slučajeva zaraze kovidom-19

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.060, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 20.05.2022