Vesti
Zdravlje

Počela proizvodnja vakcine "Sputnjik V" na Torlaku

U Institutu "Torlak" svečano je započela proizvodnja vakcine "Sputnjik V".

Počela proizvodnja vakcine
Pokretanje proizvodnje vakcina na Institutu

Proizvodnju je, pritiskom na dugme, pokrenula direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Preko video-linka, početku proizvodnje vakcina na Institutu "Torlak" prisustvovali su i predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, koji su se i obratili.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je efikasna borba protiv koronavirusa moguća samo udruženim naporima i da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"Moramo da shvatimo da je efikasna borba protiv virusa moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemijske bezbednosti", rekao je Putin.

Preko video-linka obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv kovida-19. Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ’Sputnjik V’ u Srbiji".

"Sputnjik", proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

 

 Ostale vesti

U Srbiji od posledica kovida preminula još tri pacijenta
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji su od posledica koronavirusa preminule tri osobe, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.013, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 23.06.2021
Na Kosovu 20 novih slučajeva, preminula jedna osoba

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 1.891 lice, a infekcija je potvrđena kod 20 osoba.

  • 23.06.2021
Kosovo: Preminuo jedan pacijent, 18 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 1.963 lica, a infekcija je potvrđena kod 18 osoba. 
  • 22.06.2021
U Srbiji 72 nova slučaja koronavirusa, preminulo šest osoba

Prema najnovijim podacima, poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji su od posledica koronavirusa preminulo šest osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.010, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 22.06.2021
SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza
Prema planu koji je objavila Bela kuća, deo od 55 miliona antikovid vakcina koje SAD doniraju zemljama u inostranstvu, dobiće i Kosovo i Bosna i Hercegovina, dok će većina doniranih doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Кaribima, Aziji i Africi, prenosi Glas Amerike.
  • 22.06.2021
Bez novoobolelih u srpskim sredinama na Kosovu

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu nisu zabeleženi novi slučajevi obolelih od kovid-19, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 22.06.2021