Vesti
Zdravlje

Počela proizvodnja vakcine "Sputnjik V" na Torlaku

U Institutu "Torlak" svečano je započela proizvodnja vakcine "Sputnjik V".

Počela proizvodnja vakcine
Pokretanje proizvodnje vakcina na Institutu

Proizvodnju je, pritiskom na dugme, pokrenula direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Preko video-linka, početku proizvodnje vakcina na Institutu "Torlak" prisustvovali su i predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, koji su se i obratili.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je efikasna borba protiv koronavirusa moguća samo udruženim naporima i da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"Moramo da shvatimo da je efikasna borba protiv virusa moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemijske bezbednosti", rekao je Putin.

Preko video-linka obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv kovida-19. Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ’Sputnjik V’ u Srbiji".

"Sputnjik", proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

 

 Ostale vesti

U Srbiji preminulo još 39 osoba
U Srbiji je preminulo još 39 pacijenata od posledica koronavirusa, zvanični su podaci objavljeni na covid19.rs. 
  • 04.12.2021
Još četiri novoobolela na Kosovu
Na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, ali danas nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. 
  • 04.12.2021
U srpskim sredinama još 36 novoobolelih od kovida-19
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, registrovano 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, od ukupno testiranih 125 uzoraka.
  • 04.12.2021
Nove anti-kovid mere od ponedeljka

Od ponedeljka 6. decembra na snagu stupaju nove anti-kovid mere. Policijski čas ostaje na snazi dok je za rad u javnim i privatnim institucijama neophodna potpuna vakcinacija protiv kovida-19, navode iz Kriznog štaba opštine Gračanic.

  • 03.12.2021
U Srbiji preminulo još 45 osoba, 1.801 novooboleli

U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminulo je još 45 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.837, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 03.12.2021
Na Kosovu 13 novih slučajeva kovida
Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 1.162 lica, a infekcija je potvrđena kod 13 građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 03.12.2021