Vesti
Zdravlje

Počela proizvodnja vakcine "Sputnjik V" na Torlaku

U Institutu "Torlak" svečano je započela proizvodnja vakcine "Sputnjik V".

Počela proizvodnja vakcine
Pokretanje proizvodnje vakcina na Institutu

Proizvodnju je, pritiskom na dugme, pokrenula direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Preko video-linka, početku proizvodnje vakcina na Institutu "Torlak" prisustvovali su i predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, koji su se i obratili.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je efikasna borba protiv koronavirusa moguća samo udruženim naporima i da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"Moramo da shvatimo da je efikasna borba protiv virusa moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemijske bezbednosti", rekao je Putin.

Preko video-linka obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv kovida-19. Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ’Sputnjik V’ u Srbiji".

"Sputnjik", proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

 

 Ostale vesti

U Srbiji još 296 novoobolelih

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.068, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 23.05.2022
Kosovo: Jedno lice pozitivno na koronavirus

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 398 , a infekcija je potvrđena kod jedne osobe.

  • 23.05.2022
Na Kosovu devet pozitivnih, u Srbiji dve osobe preminule od kovida

Na Kosovu je zabeleženo devet pozitivnih slučajeva na koronavirus od 514 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 186 novih slučajeva zaraze. Dve osobe su preminule.

  • 22.05.2022
U Srbiji potvrđeno 247 slučajeva koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.063, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.05.2022
Na Kosovu još 12 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 502, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba.

  • 21.05.2022
U Srbiji još 336 slučajeva zaraze kovidom-19

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.060, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 20.05.2022