Vesti
Zdravlje

Počela proizvodnja vakcine "Sputnjik V" na Torlaku

U Institutu "Torlak" svečano je započela proizvodnja vakcine "Sputnjik V".

Počela proizvodnja vakcine
Pokretanje proizvodnje vakcina na Institutu

Proizvodnju je, pritiskom na dugme, pokrenula direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković.

Preko video-linka, početku proizvodnje vakcina na Institutu "Torlak" prisustvovali su i predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, koji su se i obratili.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je efikasna borba protiv koronavirusa moguća samo udruženim naporima i da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"Moramo da shvatimo da je efikasna borba protiv virusa moguća samo uz udružene napore na globalnom nivou. To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemijske bezbednosti", rekao je Putin.

Preko video-linka obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv kovida-19. Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ’Sputnjik V’ u Srbiji".

"Sputnjik", proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana. Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

 

 Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023