Vesti
Zdravlje

PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu

Slučaj PCR testiranja na Kovid-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici, prijavljen je inspektoratu zdravstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kosovskog Ministarstva zdravlja.
PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Naime, PCR testiranje na Kosovu moguće je samo u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju pri Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

RSE saznaje i da ova laboratorija od utorka, 7. jula, više ne uzima uzorke za testiranje.

U laboratoriji “Human” u Gračanici moguće je bilo uraditi “komercijalni” test na koronavirus. Medicinski tehničar u laboratoriji “Human” Jovica Stević za RSE je izjavio da se uzorci za test uzimaju u Gračanici, a potom šalju u Dom Zdravlja u Nišu.

Nasuprot dopuštenih, ‘komercijalni’ PCR testovi u Gračanici

Međutim, nadležne institucije u Nišu su to demantovale uz tvrdnju da niko iz Gračanice nije tražio, niti su bilo kakvi uzorci iz Gračanice stizali u Niš.

Na Kosovu inače nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja, ili testove polimerne lančane reakcije koji su najtačniji način za određivanje da li je neko pozitivan na korona virus, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, nakon povećanja broja zaraženih korona virusom, premijer Kosova Avdulah Hoti je 5. jula izjavio da Vlada Kosova planira da licencira privatne zdravstvene institucije za testiranje.Ostale vesti

Preminulo još 7 osoba u Srbiji, 299 novoobolelih
U Srbiji je još sedam osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj žrtava povećan je na 621, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 06.08.2020
Na Kosovu preminulo 16 osoba, još 196 zaraženih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 16 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih iznosi 300. 
  • 06.08.2020
U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020