Vesti
Zdravlje

PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu

Slučaj PCR testiranja na Kovid-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici, prijavljen je inspektoratu zdravstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kosovskog Ministarstva zdravlja.
PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Naime, PCR testiranje na Kosovu moguće je samo u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju pri Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova.

RSE saznaje i da ova laboratorija od utorka, 7. jula, više ne uzima uzorke za testiranje.

U laboratoriji “Human” u Gračanici moguće je bilo uraditi “komercijalni” test na koronavirus. Medicinski tehničar u laboratoriji “Human” Jovica Stević za RSE je izjavio da se uzorci za test uzimaju u Gračanici, a potom šalju u Dom Zdravlja u Nišu.

Nasuprot dopuštenih, ‘komercijalni’ PCR testovi u Gračanici

Međutim, nadležne institucije u Nišu su to demantovale uz tvrdnju da niko iz Gračanice nije tražio, niti su bilo kakvi uzorci iz Gračanice stizali u Niš.

Na Kosovu inače nijedna privatna klinika ili laboratorija nema dozvolu nadležnih institucija za sprovođenje PCR testiranja, ili testove polimerne lančane reakcije koji su najtačniji način za određivanje da li je neko pozitivan na korona virus, rečeno je za RSE iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, nakon povećanja broja zaraženih korona virusom, premijer Kosova Avdulah Hoti je 5. jula izjavio da Vlada Kosova planira da licencira privatne zdravstvene institucije za testiranje.Ostale vesti

U Srbiji preminulo još 19 osoba, 1.646 novih slučajeva infekcije
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.646 novih slučajeva infekcije, a preminulo je još 19 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.01.2021
Kosovo: Preminulo šest pacijenata, 320 novoobolelih
Na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.426, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 20.01.2021
OG: Manji broj novozaraženih
U poslednjih pet dana na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su tri slučaja infekcije kovidom-19, dok je hospitalizovano 13 osoba, saopštio je Krizni štab ove lokalne samouprave.
  • 20.01.2021
U Srbiji od posledica kovida preminulo još 20 lica. Počela masovna vakcinacija
Na današnjem sastanku državnog vrha Srbije sa operativnim timom za imunizaciju, predstavljen je informacioni sistem i rečeno je da počinje masovna vakcinacija. Gradovi obezbeđuju punktove, a građani se pozivaju da se prijave.
  • 19.01.2021
Na Kosovu preminulo devet osoba, 294 novoobolela
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je još devet osoba preminula od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.420, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 19.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu jedan smrtni slučaj, 13 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu, jedna osoba je preminula od posledica korona virusa, registrovano je 13 novih slučajeva zaraze, dok je iz izolacije izašlo 30 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 19.01.2021