Vesti
Zdravlje

„Pacijenti sa težim simptomima biće lečeni u Srbiji“

"Na teritoriji opštine Gračanica još nije bilo testiranih na koronavirus, jer nije bilo potrebe za tako nešto“, kazao je direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić. Pacijenti koji budu oboleli od novog virusa, pogotovu oni sa težim simptomima, biće prebačeni u određeni regionalni centar Republike Srbije na lečenje.
„Pacijenti sa težim simptomima biće lečeni u Srbiji“
Sa današnje konferencije (Foto Kim)

„Rešavaćemo najhitnija stanja“

Kod pacijenata koji nisu oboleli od koronavirusa, a čije zdravstevno stanje ne zahteva hitnu interveniciju, postoji mogućnost da se procedura odloži, kazao je direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić.

„Tamo gde postoji mogućnost da se stvari odlože za neko kratko vreme, a što neće dovesti do nekog dramatičnog urušavanja postojaćeg zdravstvenog stanja, kod takvih pacijenata se procedure odlažu. Ne otkazuju, već samo odlažu“, kazao je Lazić.

On je dodao da je u ovom trenutku cilj da se brine o svakom pacijentu.

„To je naša obaveza. Mi ovde, u kontekstu svih ovih priprema, svih radnji koje smo sproveli do sada i koje ćemo sprovoditi nadalje, takođe zadržavamo određene segmente gde ćemo rešavati ona najhitnija stanja koja se mogu desiti u medicini, a koja nemaju direktnih dodirnih tačaka sa koronavirusom“, zaključio je prof. dr Lazić.

Direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić je na konferenciji za medije kazao da je zadovoljan epidemiološkom situacijom u srpskim sredinama na Kosovu do ovog trenutka pošto, kako kaže, još nema zaraženih. Ukoliko dođe do zaraze, pacijenti će biti upućivani na lečenje u neke od zdravstvenih centara u Srbiji.

„Osoba koja bude došla do faze koja je toliko intenzivna da mora da se obezbedi podrška što se tiče značajnih medicinskih aparata i dodatnih procedura, dodatnog sistema lečenja i svega ostalog, takvi pacijenti će biti prebacivani u regionalni centar koji će biti određen, odnosno koji već postoji, na teritoriji Republike Srbije“, kazao je Lazić.

Na pitanje novinara da li je bilo testiranih u opštini Gračanica, Lazić je odgovorio:

„Ne, nismo ni imali potrebe da ih testiramo“.

On je rekao da je još pre 15 dana formirana grupa kojoj su pristupili svi direktori zdravstvenih ustanova na Kosovu, koji učestvuju u pripremanju strategije i sprovođenju planiranih mera u prevenciji koronavirusa.

„U sklopu toga mi smo formirali pet mobilnih timova koji funkcionišu na teritoriji centralnog Kosova i čiji je cilj da na telefonski poziv izađu na teren. A takođe smo formirali i jedinstevni telefonski broj na koji bi trebalo da se jave svi naši građani koji iz bilo kog razloga sumnjaju da su zaraženi virusom korona. Cilj izlaska mobilnih timova je da ih pregledaju u njihovim domovimam iz razloga da se ti ljudi ne pojavljuju u zdravstevnim ustanovama, jer ukoliko postoji potencijalna mogućnost da je neko zaražen, na taj način bi se infekcija još više širila“, kazao je Lazić.

Objašnjavajući simptome virusa Kovid-19, infektolog Boban Stolić je istakao da koronavirus napada donje respiratorne kanale i da na taj način može izazvati tešku upalu pluća, čak dovesti i do otkazivanja njihovog rada. Ipak, nada se da takvih neće biti.

„Sve ove mere koje je do sada preduzela naša zemlja, koje preduzima naš zdravstveni sistem, u smislu sprečavanja daljeg širenja ove epidemije, nadam se da će dati rezultate“, naveo je Stolić.

On je dodao „da ćemo evolucijom doći svi u dodir sa ovim virusom“, ali i da će se na taj način stvoriti „kolektivni imunitet“. Kaže da je bitno da se to desi tokom letnjih meseci.

„Ovaj virus, kada budemo došli u kontakt (sa njim) tokom letnjeg perioda, neće biti u stanju da izazove sve ove komplikacije koje izaziva sada“, dodao je on.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je kazao da su do sada dezinfikovane sve javne institucije. Govoreći o nedostatku maski, on je rekao da je lokalna samouprava nabavila određeni broj maski, rukavica i jedan respirator za bolnicu.

„Stupili smo u kontakt sa svim ljudima koji drže trgovinske objekte u našoj opštini. Za sada je situacija što se snabdevenosti tiče dobra, s tim što smo napravili određene kontakte da ukoliko nečega ne bude bilo, brzo reagujemo. Pre svega ako bude došlo do nestanka brašna i osnovnih životnih namirnica“, kazao je Popović.

Gradonačelnik je istakao da su preko Omladinskog saveta Gračanice stigli do svih staračkih domaćinstava na teritoriji ove lokalne samoupave kojima će u narednom perodu dostavljati hranu i neophodne namirnice.

S druge strane, postoji i Krizni štab za pomoć građanima tokom borbe sa koronavirusom u koji su uključene tri lokalne samouprave - Skupština grada Priština, opštine Kosovo Polje i Lipljan koje na Kosovu rade po sistemu Republike Srbije.

Na prvoj konferenciji za novinare koju su zajedno organizovali predstavnici Opštine Gračanica i zdravstvenih ustanova bilo je moguće postaviti samo dva pitanja. Mnoga su ostala nerazjašnjena, poput lokacija izolacionih centara na teritoriji ove lokalne samouprave.Ostale vesti

Na Kosovu danas registrovano 205 slučajeva koronavirusa
U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog insituta za javno zdravlje, danas je registrovano 205 pozitivnih slučajeva, troje je preminulo. Testirano je ukupno 388 uzoraka.
  • 10.07.2020
U Srbiji 18 preminulih od koronavirusa, 386 novozaraženih
U protekla 24 časa u Srbiji je 18 osoba izgubilo život od posledica koronavirusa, saopštila je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za štampu.
  • 10.07.2020
Isa Mustafa pozitivan na koronavirus
Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa saopštio je na svojoj Fejsbuk stranici da je nakon testiranja utvrđeno da je pozitivan na Kovid-19.
  • 10.07.2020
UNS: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19
Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zahtevaju da predstavnici Kliničko-bolničkog centra Priština u Gračanici i Kriznog štaba Opštine Gračanica hitno održe konferenciju za novinare, kako bi javnost bila upoznata sa epidemiološkom situacijom u ovom delu Kosova.
  • 10.07.2020
U srpskim sredinama na Kosovu 36 novoinficiranih
U srpskim sredinama registrovano je 36 novoinficiranih virusom korona od ukupno 294 obolelih, izjavio je danas specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.
  • 10.07.2020
Kosovo: 207 novih slučajeva koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje koronavrusom je zaraženo još 207 osoba,  dok je broj aktivnih slučajeva 2.118. Takođe, izlečeno je 32 pacijenta. 
  • 09.07.2020