Vesti
Zdravlje

Ombudsman zahteva da se preispitaju mere protiv kovida

Mere protiv kovida koje je pre nedelju dana uvela Vlada Kosova izazvale su oštre reakcije i proteste. Kosovski ombudsman smatra da bi izvršna vlast trebala da preispita odluke o policijskom času i tri doze vakcine kao uslovu za ulazak na Kosovo. S druge strane, lekari opravdavaju nametnuta ograničenja velikim brojem pozitivnih slučajeva i dominacijom omikron varijante.
Ombudsman zahteva da se preispitaju mere protiv kovida
Ombudsman Naim Ćeljaj (Foto oik-rks.org)

Ombudsman Naim Ćeljaj smatra da sve dok druge zemlje ne uvedu ista ograničenja građanima Kosova, posebno treću dozu vakcine, Kosovo ne bi trebalo da ima takve uslove.

"Smatram da bi Vlada Kosova trebalo da preispita neke mere iako su blagovremene. Posebno se to odnosi pitanje treće vakcine, uprkos zakonskom osnovu koji to dozvoljava, to prevazilazi ono što je neophodno i proporcionalno u ovoj fazi. Sa druge strane, smatram da smo uvek imali dilemu zašto bi trebalo uvesti policijski čas. Međutim, kada sa naučnog nivoa dolaze naznake da je to neophodno, moramo se složiti sa činjenicama i dati legitimitet takvoj odluci. Nadam se da će Vlada Kosova brzo preispitati ove mere, naročito policijski čas i treću vakcinu. Ako druge zemlje ne praktikuju ograničavanje kretanja uslovom vakcinacije trećom dozom, smatram da takvo ograničenje ne bi trebalo da imamo", naglasio je on.

Međutim, predsednica Saveza albanskih lekara u Evropi Aurora Dolenberg je saglasna sa merama koje je, radi stavljanja pandemije korona virusa pod kontrolu, nedavno usvojila Vlada Kosova.

"Ovakve restriktivne mere na aerodromima i na svim prelazima su, po mom mišljenju kao lekara, opravdane. Još uvek smo u kritičnoj fazi pandemije, četvrti talas je tek počeo i može se pogoršati u narednim mesecima. Iako se nadam da omikron neće povećati mortalitet zaraženih, ima 10 puta veću infektivnost. On se višestruko brže širi, tako da moramo da ograničimo lanac zaraze kontrolom, posebno na graničnim prelazima", istakla je ona.

Inače specijalista porodične medicine, dr Dolenberg smatra da potreba za trećom dozom vakcine proističe upravo iz činjenice da oni koji su vakcinisani sa dve doze nisu zaštićeni od varijante omikron.

"S obzirom na kritičnu situaciju u kojoj se nalazi ne samo Kosovo, već i cela Evropa, kao rezultat mutacije virusa, svakako je preporučljivo da se mere zaštite pooštre na određeni period, dok ne padnu brojevi novih slučajeva. Pretpostavlja se da je više od 90% novih slučajeva zaraženo omikronom, a ova brojka se povećava kada znamo da je veoma visok procenat stanovništva Kosova nevakcinisan, što čini te ljude još ugroženijim. Omikron je slabiji od prethodnih varijanti, ali i dalje može biti smrtonosan za nevakcinisane“, rekla je ona.

Vlada Kosova je od 22. januara ove godine pooštrila mere za suzbijanje pandemije. Među njima su i uvođenje policijskog časa od 22 do 5 sati ujutro, ali i tri doze anti-kovid vakcine ili dve doze i negativan PCR test za ulazak na Kosovo, što je izazvalo reakcije Albanaca koji žive u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ali i srpskog civilnog društva na Kosovu.

Trenutno na Kosovu ima preko 31 hiljade aktivnih slučajeva korona virusa. Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZK), u Prištini ih ima najviše, oko 8,5 hiljada. Slede Peć sa 2,5 hiljada, te Gnjilane i Prizren sa po oko 2 hiljade zaraženih.Ostale vesti

Na Kosovu 35, u Srbiji 751 novi slučaj koronavirusa
U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 35 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 200 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovan 751 novi slučaj zaraze.
  • 27.06.2022
Na Kosovu obolela 52 lica od koronavirusa, u Srbiji 468
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 52 pozitivna slučaja na koronavirus od 267 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 468 novih slučajeva zaraze.
  • 26.06.2022
U Srbiji još 535 novih slučajeva kovida-19
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Srbije na kovid-19 je testirano 5.011 lica, a infekcija je potvrđena kod njih 535.
  • 25.06.2022
Kosovo: Raste broj novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

Od 346 testiranih, 49 osoba je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

  • 25.06.2022
Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022