Vesti
Zdravlje

Odobrene ublažene mere protiv koronavirusa

Vlada Kosova je odobrila ublažene dosadašnje anti-kovid mere. Glavne promene se odnose na skraćenje trajanja policijskog časa, kao i produžetak rada ugostiteljskih objekata. Ulazak na Kosovo biće dozvoljen uz primljene dve doze vakcine protiv koronavirusa.
Odobrene ublažene mere protiv koronavirusa
Ilustracija (Foto Unsplash)

Ograničenja kretanja biće od ponoći do pet časova ujutru. Maske su obavezne samo u zatvorenom prostoru.

Za ulazak na Kosovo dovoljne su dve vakcine, ili jedna doza Džonson i Džonson vakcine, od čije poslednje primene nije prošlo više od 12 meseci, kao i potvrda o vakcinaciji sa jednom dozom uz negativan PCR test na kovid-19, ne stariji od 48 sati, te uz dokaz da je prošlo 90 dana od kada je osoba preležala kovid-19.

Radno vreme ugostiteljskih objekata je, uz poštovanje anti-kovid mera, dozvoljeno do 23 časa. Biće dozvoljeno otvaranje fitnes centara i teretana.

Dozvoljena okupljanja u zatvorenom prostoru se ograničavaju na 30 ljudi, koji moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze, lekarski dokaz da ne mogu da prime vakcinu ili negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Na takmičenjima u sportskim dvoranama dozvoljeno je do 10 odsto navijača, a na otvorenom do 30 odsto. U oba slučaja je potreban dokaz o vakcinaciji.

Obrazovni proces u predškolskim i dnevnim ustanovama odvija se prema preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje od 20. januara 2022. godine. U međuvremenu, u ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja svih nivoa, nastavni proces se odvija u skladu sa Uputstvom MONT-a za organizovanje nastave u uslovima pandemije kovida-19.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023