Vesti
Zdravlje

Od sutra na snazi nove mere

Kosovska vlada donela je odluku o uvođenju novih mera zbog pandemije koronavirusa kojom se predviđa da građani Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji ulaze na teritoriju Kosova moraju imati potvrdu o negativnom PCR testu. Odluka stupa na snagu od sutra 30. jula.
Od sutra na snazi nove mere
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Za građane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu pri ulasku na ovu teritoriju neophodna je potvrda o negativnom testu u roku od 72 sata.

Građani koji poseduju kosovska dokumenta, ali imaju prebivalište u nekoj od ovih zemalja, takođe su u obavezi da imaju potvrdu o negativnom PCR testu odrađenom u roku od 72 sata pre ulaska.

Prevoznicima takođe nije potrebna potvrda o PCR testu, u slučaju da se poštuje međunarodni protokol o prevozu.

U slučaju organizovanog prevoza autobusom ili kada je reč o redovnoj međunarodnoj tranzitnoj liniji takođe nije potreban negativan PCR test, ali, pod uslovom da se potpiše izjava da će prevoznik sa putnicima napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sti.

Negativan test nije neophodan za strane diplomate iz ovih zemalja kao i njihove članove porodica.

Od ove odluke izuzeti su takođe građani ovih zemalja koji se leče na Kosovu.

Građani iz ovih zemalja koji se leče na Kosovu u obavezi su da podnesu potvrdu o negativnom testu odrađenom najkasnije 72 sati pre ulaska na Kosovo, kao i potvrdu o zakazanom terminu u bolnici.

Za ulazak sa Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ nije neophodan negativan PCR test ukoliko strani državljani prolaze samo kroz teritoriju Kosova i potvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Negativan test nije neophodan ni za one koji preko kopna ulaze na teritoriju Kosova a kako bi poleteli sa aerodroma, ali su strani državljani u obavezi da podnesu kartu i daju izjavu na osnovu koje tvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Građanima starijim od od 65 godina i građanima sa hroničnim bolestima dozvoljeno je kretanje u dva termina – u jutarnjim časovima od 05.00-10.00 i u večernjim od 18.00-21.00.

Vlada Kosova donela je odluku i o zabrani javnih okupljanja više od pet lica, te zabranu prisustvovanja verskim obredima, kao i zabranu kretanja građana u periodu od 22.30 do 05.00 u 13 opština na Kosovu: Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipljan , Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Odluka se ne odnosi na hitne zdravstvene slučajeve, u slučaju zbrinjavanja bolesnih, za osobe sa posebnim potrebama, a u slučaju da oni ne mogu da se brinu o sebi.

Odluka se ne primenjuje u slučaju traženja pomoći od relevantnih institucija, kao što je slučaj sa žrtvama porodičnog nasilja, u slučaju smrti člana porodice, kao i za potrebe kućnih ljubimaca, ali ne dalje od 500 metara od mesta stanovanja.

Javne i privatne institucije u obavezi su da drže dezinfekciona sredstva za ruke i maske na pristupačnim mestima na ulazu u ustanovu, koja mogu da koriste službenici institucija i posetioci.

Njima se ujedno nalaže da postave pravila o ponašanju sa vidljivim znakovima na svakom ulazu u zgradu, uključujući zabranu ulaska bez maski, obavezu poštovanja rastojanja i slično) u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-19.

Ovom odlukom je uvedena zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično, ali je ujedno saopšteno da su zabranjena sva javna okupljanja, uključujući i privatne porodične zabave.

Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru i na otvorenom na celoj teritoriji Kosova, uključujući i rad fudbalskih i drugih sportskih škola, održavanje treninga i sličnih aktivnosti, ali i da je dozvoljen fitnes rad zatvorenih bazena i održavanje i pojedinačnih sportova, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Naloženo je javnim prevoznicima (autobusi, kombiji, taksi vozila) da obavljaju delatnost sa prepolovljenim kapacitetima svojih vozila u pogledu broja putnika koje prevoze.

Među novim merama je i zabrana učešća građana u svim verskim obredima i aktivnostima na celom Kosovu.

Kada je reč o radu privatnih i javnih obadaništa, navodi se da su ove aktivnosti dozvoljene, ali i da je neophodna procena i nadzor od strane opštinskih vlasti, a u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, noćni klubovi i slično) je prema novoj odluci zabranjen rad u periodu od 22.30 do 05.00.

 

 Ostale vesti

U Srbiji 236 novih slučajeva, devet preminulih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 09.08.2020
Na Kosovu preminulo 12 osoba, 188 novozaraženih
Na Kosovu je još 12 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih je 327. Registrovano je 188 novih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 09.08.2020
U srpskim sredinama 18 novoobolelih, izlečeno 33 lica

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je 18 novoobolelih od Kovida-19, dok su se 33 lica oporavila, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 09.08.2020
Gračanica: Još pet osoba inficirano koronavirusom
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 5 novoobolelih od Kovida-19, pa je ukupan broj zaraženih 72, od čega je 9 pacijenata hospitalizovano, saopštio je danas Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 09.08.2020
Novih 6 žrtava kovida 19, još 255 zaraženih u Srbiji
Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6.
  • 08.08.2020
Na Kosovu preminulo još 12 osoba od kovida-19
U poslednja 24 sada u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju testirana su ukupno 443 lica, a u 190 slučajeva rezultat na kovid-19 je bio pozitivan. Dvanaest osoba je preminulo od posledica virusa.
  • 08.08.2020