Vesti
Zdravlje

Od sutra na snazi nove mere

Kosovska vlada donela je odluku o uvođenju novih mera zbog pandemije koronavirusa kojom se predviđa da građani Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji ulaze na teritoriju Kosova moraju imati potvrdu o negativnom PCR testu. Odluka stupa na snagu od sutra 30. jula.
Od sutra na snazi nove mere
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Za građane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu pri ulasku na ovu teritoriju neophodna je potvrda o negativnom testu u roku od 72 sata.

Građani koji poseduju kosovska dokumenta, ali imaju prebivalište u nekoj od ovih zemalja, takođe su u obavezi da imaju potvrdu o negativnom PCR testu odrađenom u roku od 72 sata pre ulaska.

Prevoznicima takođe nije potrebna potvrda o PCR testu, u slučaju da se poštuje međunarodni protokol o prevozu.

U slučaju organizovanog prevoza autobusom ili kada je reč o redovnoj međunarodnoj tranzitnoj liniji takođe nije potreban negativan PCR test, ali, pod uslovom da se potpiše izjava da će prevoznik sa putnicima napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sti.

Negativan test nije neophodan za strane diplomate iz ovih zemalja kao i njihove članove porodica.

Od ove odluke izuzeti su takođe građani ovih zemalja koji se leče na Kosovu.

Građani iz ovih zemalja koji se leče na Kosovu u obavezi su da podnesu potvrdu o negativnom testu odrađenom najkasnije 72 sati pre ulaska na Kosovo, kao i potvrdu o zakazanom terminu u bolnici.

Za ulazak sa Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ nije neophodan negativan PCR test ukoliko strani državljani prolaze samo kroz teritoriju Kosova i potvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Negativan test nije neophodan ni za one koji preko kopna ulaze na teritoriju Kosova a kako bi poleteli sa aerodroma, ali su strani državljani u obavezi da podnesu kartu i daju izjavu na osnovu koje tvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Građanima starijim od od 65 godina i građanima sa hroničnim bolestima dozvoljeno je kretanje u dva termina – u jutarnjim časovima od 05.00-10.00 i u večernjim od 18.00-21.00.

Vlada Kosova donela je odluku i o zabrani javnih okupljanja više od pet lica, te zabranu prisustvovanja verskim obredima, kao i zabranu kretanja građana u periodu od 22.30 do 05.00 u 13 opština na Kosovu: Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipljan , Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Odluka se ne odnosi na hitne zdravstvene slučajeve, u slučaju zbrinjavanja bolesnih, za osobe sa posebnim potrebama, a u slučaju da oni ne mogu da se brinu o sebi.

Odluka se ne primenjuje u slučaju traženja pomoći od relevantnih institucija, kao što je slučaj sa žrtvama porodičnog nasilja, u slučaju smrti člana porodice, kao i za potrebe kućnih ljubimaca, ali ne dalje od 500 metara od mesta stanovanja.

Javne i privatne institucije u obavezi su da drže dezinfekciona sredstva za ruke i maske na pristupačnim mestima na ulazu u ustanovu, koja mogu da koriste službenici institucija i posetioci.

Njima se ujedno nalaže da postave pravila o ponašanju sa vidljivim znakovima na svakom ulazu u zgradu, uključujući zabranu ulaska bez maski, obavezu poštovanja rastojanja i slično) u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-19.

Ovom odlukom je uvedena zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično, ali je ujedno saopšteno da su zabranjena sva javna okupljanja, uključujući i privatne porodične zabave.

Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru i na otvorenom na celoj teritoriji Kosova, uključujući i rad fudbalskih i drugih sportskih škola, održavanje treninga i sličnih aktivnosti, ali i da je dozvoljen fitnes rad zatvorenih bazena i održavanje i pojedinačnih sportova, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Naloženo je javnim prevoznicima (autobusi, kombiji, taksi vozila) da obavljaju delatnost sa prepolovljenim kapacitetima svojih vozila u pogledu broja putnika koje prevoze.

Među novim merama je i zabrana učešća građana u svim verskim obredima i aktivnostima na celom Kosovu.

Kada je reč o radu privatnih i javnih obadaništa, navodi se da su ove aktivnosti dozvoljene, ali i da je neophodna procena i nadzor od strane opštinskih vlasti, a u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, noćni klubovi i slično) je prema novoj odluci zabranjen rad u periodu od 22.30 do 05.00.

 

 Ostale vesti

U Srbiji 1.125 novozaraženih, preminulo 18 osoba

Prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.089 uzoraka, a registrovano je 1.125 novih slučajeva infekcije, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 11.05.2021
Na Kosovu preminula 3 pacijenta, 49 novih slučajeva infekcije
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 1.494 uzorka, a virus je potvrđen kod 49 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 11.05.2021
Srpske sredine: Jedan smrtni slučaj, zaraženo osam lica
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, jedna osoba je preminula od posledica korona virusa, dok je registrovano osam novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 11.05.2021
“Manje zaraženih, vakcinacija glavni adut za izlazak iz pandemije”
Broj novozaraženih koronavirusom u većinski srpskim sredinama na Kosovu opada, što utiče i na broj pregleda, kažu lekari dr Siniša Rašić iz Doma zdravlja Gračanica i epidemiolog dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. Obojica se slažu da je tome doprinela vakcinacija protiv kovida-19.
  • 11.05.2021
U Srbiji 918 novih slučajeva, preminulo još 18 osoba

Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 18 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.576, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 10.05.2021
Kosovo: 47 novoobolelih, preminula dva pacijenta

Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.183 uzorka, a virus je potvrđen kod 47 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 10.05.2021