Vesti
Zdravlje

Od sutra na snazi nove mere

Kosovska vlada donela je odluku o uvođenju novih mera zbog pandemije koronavirusa kojom se predviđa da građani Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji ulaze na teritoriju Kosova moraju imati potvrdu o negativnom PCR testu. Odluka stupa na snagu od sutra 30. jula.
Od sutra na snazi nove mere
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Za građane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovu pri ulasku na ovu teritoriju neophodna je potvrda o negativnom testu u roku od 72 sata.

Građani koji poseduju kosovska dokumenta, ali imaju prebivalište u nekoj od ovih zemalja, takođe su u obavezi da imaju potvrdu o negativnom PCR testu odrađenom u roku od 72 sata pre ulaska.

Prevoznicima takođe nije potrebna potvrda o PCR testu, u slučaju da se poštuje međunarodni protokol o prevozu.

U slučaju organizovanog prevoza autobusom ili kada je reč o redovnoj međunarodnoj tranzitnoj liniji takođe nije potreban negativan PCR test, ali, pod uslovom da se potpiše izjava da će prevoznik sa putnicima napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sti.

Negativan test nije neophodan za strane diplomate iz ovih zemalja kao i njihove članove porodica.

Od ove odluke izuzeti su takođe građani ovih zemalja koji se leče na Kosovu.

Građani iz ovih zemalja koji se leče na Kosovu u obavezi su da podnesu potvrdu o negativnom testu odrađenom najkasnije 72 sati pre ulaska na Kosovo, kao i potvrdu o zakazanom terminu u bolnici.

Za ulazak sa Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ nije neophodan negativan PCR test ukoliko strani državljani prolaze samo kroz teritoriju Kosova i potvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Negativan test nije neophodan ni za one koji preko kopna ulaze na teritoriju Kosova a kako bi poleteli sa aerodroma, ali su strani državljani u obavezi da podnesu kartu i daju izjavu na osnovu koje tvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Građanima starijim od od 65 godina i građanima sa hroničnim bolestima dozvoljeno je kretanje u dva termina – u jutarnjim časovima od 05.00-10.00 i u večernjim od 18.00-21.00.

Vlada Kosova donela je odluku i o zabrani javnih okupljanja više od pet lica, te zabranu prisustvovanja verskim obredima, kao i zabranu kretanja građana u periodu od 22.30 do 05.00 u 13 opština na Kosovu: Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipljan , Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Odluka se ne odnosi na hitne zdravstvene slučajeve, u slučaju zbrinjavanja bolesnih, za osobe sa posebnim potrebama, a u slučaju da oni ne mogu da se brinu o sebi.

Odluka se ne primenjuje u slučaju traženja pomoći od relevantnih institucija, kao što je slučaj sa žrtvama porodičnog nasilja, u slučaju smrti člana porodice, kao i za potrebe kućnih ljubimaca, ali ne dalje od 500 metara od mesta stanovanja.

Javne i privatne institucije u obavezi su da drže dezinfekciona sredstva za ruke i maske na pristupačnim mestima na ulazu u ustanovu, koja mogu da koriste službenici institucija i posetioci.

Njima se ujedno nalaže da postave pravila o ponašanju sa vidljivim znakovima na svakom ulazu u zgradu, uključujući zabranu ulaska bez maski, obavezu poštovanja rastojanja i slično) u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-19.

Ovom odlukom je uvedena zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično, ali je ujedno saopšteno da su zabranjena sva javna okupljanja, uključujući i privatne porodične zabave.

Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru i na otvorenom na celoj teritoriji Kosova, uključujući i rad fudbalskih i drugih sportskih škola, održavanje treninga i sličnih aktivnosti, ali i da je dozvoljen fitnes rad zatvorenih bazena i održavanje i pojedinačnih sportova, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Naloženo je javnim prevoznicima (autobusi, kombiji, taksi vozila) da obavljaju delatnost sa prepolovljenim kapacitetima svojih vozila u pogledu broja putnika koje prevoze.

Među novim merama je i zabrana učešća građana u svim verskim obredima i aktivnostima na celom Kosovu.

Kada je reč o radu privatnih i javnih obadaništa, navodi se da su ove aktivnosti dozvoljene, ali i da je neophodna procena i nadzor od strane opštinskih vlasti, a u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovida-19.

Ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, noćni klubovi i slično) je prema novoj odluci zabranjen rad u periodu od 22.30 do 05.00.

 

 Ostale vesti

Kurti: Moguća humanitarna katastrofa
Bivši kosovski premijer i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je ambasadore u Prištini da njihove zemlje pomognu kosovskom zdravstvu, jer će, kako kaže, od jeseni imati humanitarnu katastrofu.
  • 10.08.2020
Preminulo još 14 pacijenata na Kosovu
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 14 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 341.
  • 10.08.2020
U Srbiji 163 nova slučaja, preminulo pet osoba
U poslednja 24 časa u Srbiji su potvrđena još 163 nova slučaja koronavirusa, preminulo je pet pacijenata, ukupan broj preminulih iznosi 646, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 10.08.2020
Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu
Kosovo poslednjih nekoliko nedelja beleži povećan broj smrtnih slučajeva. Rekordan broj preminulih pacijenata od posledica bolesti kovid-19 koju izaziva korona virus, po prvi put je zabeležen 30. jula kada je u jednom danu preminulo 16 ljudi. Isti broj smrtnih slučajeva je zabeležen i 6. avgusta. U međuvremenu, život svakodnevno izgubi preko 10 osoba.
  • 10.08.2020
U srpskim sredinama na Kosovu 11 novoobolelih
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovano je 11 pozitivnih slučajeva, dok su 35 lica izlečena, saopštila je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 10.08.2020
Privatne laboratorije počinju da rade testove na kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na kovid-19.
  • 10.08.2020