Vesti
Zdravlje

Od 3. januara na Kosovo samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji

Svi koji ulaze na teritoriju Kosova moraće od 3. januara 2022. da imaju dokaz da su primili dve doze vakcine.
Od 3. januara na Kosovo samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji
Administrativni prelaz Merdare (Foto Kim)

To je predviđeno novim merama protiv korona virusa, koje je u utorak usvojila kosovska vlada, prenose prištinski mediji. Do 3. januara na Kosovo će moći da uđu osobe koje imaju dokaz da su primile dve doze vakcine ili imaju bar jednu dozu vakcine i negativan PCR test, koji nije stariji od 48 časova ili jednu dozu vakcine i dokaz da su preležali koronavirus.

Nove mere predviđaju i da sve osobe koje koriste javni prevoz moraju da poseduju sertifikat o potpunoj vakcinaciji protiv koronavirusa. Javni prevoz mogu da koriste i putnici koji su primili samo prvu dozu vakcine, ali pod uslovom da imaju i negativan PCR test.

„Čak i oni koji imaju dokaze da su preležali koronavirus moraju da buidu vakcinisani barem jednom dozom da bi putovali gradskim autobusom“, navode iz kosovske vlade.

Taksijem mogu da putuju samo dva putnika.

Jedna od glavnih mera koja ostaje na snazi je ograničenje saobraćaja od ponoći do 5.00 časova, dok će ugostiteljski objekti raditi do 23 sata. Predviđeno je i da se muzika u lokalima gasi u 21.30.

Mere su uvedene, kako je i najavljeno prošle nedelje – zbog opasnosti od pojave, odnosno širenja novog omikron soja korone.Ostale vesti

’’Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika’’
Vodeći kosovski mikrobiolog Ljulj Raka je izjavio da na osnovu informacija Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika.
  • 28.01.2022
U Srbiji danas više od 17.000 obolelih od kovida
Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 34.778 osoba, od kojih su 17.284 pozitivne.
  • 28.01.2022
Kosovo: Preminule četiri osobe od posledica kovida-19
Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus je testirano 13.928 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 3.617 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 28.01.2022
Rizik od smrti tokom pandemije veći pod režimima populista
Rezultati populističkih vlada u borbi protiv pandemije slabiji su u odnosu na učinak nepopulističkih, pokazuje istraživanje. Povišen mortalitet, odnosno broj umrlih iznad onog kada pandemije nema, u zemljama gde vladaju populisti je više nego dvostruko veći.
  • 28.01.2022
Gračanica: Na kovid-19 pozitivno još 14 osoba

Prema najnovijim podacima, na području opštine Gračanica od 16 testiranih osoba u poslednja 24 sata, prema podacima Kriznog štaba, njih 14 je pozitivno na kovid-19.

  • 28.01.2022
Za manje od mesec odluka o četvrtoj dozi
Za manje od mesec dana članovi Kriznog štaba doneće odluku o daljoj imunizaciji građana Srbije, odnosno da li će biti uvedena četvrta doza vakcine protiv kovida-19 ili će zeleni sertifikat, za sve koji su primili tri doze, biti produžen, odnosno važiće duže od sedam meseci.
  • 27.01.2022