Vesti
Zdravlje

Od 27. maja do 6. juna u srpskim sredinama šest pozitivnih slučajeva na koronavirus

U periodu od 27. maja do 6. juna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je šest pozitivnih slučajeva na koronavirus.

Od 27. maja do 6. juna u srpskim sredinama šest pozitivnih slučajeva na koronavirus
Ispred bolnice u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt plus)

To je za Radio Kontakt Plus potvrdila specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.

Prema njenim rečima, šest pozitivnih slučajeva registrovano je na severu Kosova – tri u Kosovskoj Mitrovici i isto toliko na teritoriji opštine Leposavić.

„Smanjenje broja pozitivnih lica počinje krajem marta, tako da u aprilu imamo manji broj testiranih i sporadično pozitivnih - jedan do dva slučaja ili nijedan. Od 4. do 27. maja nemamo registrovanih PCR pozitivnih lica. Od 27. maja do 6. juna imamo šest pozitivnih lica“, precizira dr Novaković i dodaje da je u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada testirano ukupno 20.611 lica.

Ističe da je broj preminulih od posledica kovida-19 nepromenjen od poslednjeg izveštavanja – 213.

Testiranje se i dalje vrši ponedeljkom, sredom i petkom.

„Nemamo puno indikacija, to podrazumeva osobe koje imaju simptome. Međutim, veći je procenat ljudi kojima trebaju PCR testovi za dalje lečenje i hospitalizaciju, jer klinike zahtevaju PCR rezultate“, objašnjava dr Novaković.

Iako epidemijska situacija nije zabrinjavajuća, budući da se u poslednje vreme beleži mali broj novoobolelih, upravo ti sporadični slučajevi podsećaju na to da je virus korona ipak još uvek prisutan, ukazuje. S tim u vezi, apeluje na građane da se pridržavaju osnovnih preventivnih mera.

"Najveći rizik su proslave i to će u nekom narednom periodu dati neželjene rezultate. Stanovništvo će se preko leta kretati i po inostranstvu, tako da postoji mogućnost da će doći i do novih importovanih slučajeva“, zaključuje dr Novaković.

 Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova: Još 164 novih slučajeva
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 časa registrovana su 164 pozitivna slučaja na koronavirus. Testirano je 570 ljudi, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 03.07.2022
Na Kosovu raste broj novozaraženih
Na Kosovu poslednjih dana raste broj zaraženih kovidom-19. Samo u poseldnja 24 sata registrovano je novih 205 pozitivnih slučajeva na koronavirus. Testirano je 736 uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 02.07.2022
U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022