Vesti
Zdravlje

Očekuje se porast broja zaraženih na severu

„Epidemiološka situacija na severu Kosova je stabilna, ali i ozbiljna. U narednom periodu može se očekivati porast broja inficiranih koronavirusom”, izjavio je večeras infektolog prof. dr Radoslav Katanić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini.
Očekuje se porast broja zaraženih na severu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

On je ocenio da je aktuelna epidemiološka situacija na severu Kosova stabilna, jer se razboljevanje ne razlikuje od stope oboljevanja u ostatku Srbije, a stopa smrtnosti je nešto manja.

"Situacija je ozbiljna zbog toga sto se nalazimo na početku treće nedelje od trajanja ove epidemije, odnosno u trećoj nedelji od otkrivanja prvog indeks slučaja", kazao je on.

“Ostatak Srbije je na početku pete nedelje i polako se kriva razboljevanja ravna, što je nešto što nas tek očekuje. Znači, možemo očekivati u toku narednih dana porast broja inficiranih”, istakao je Katanić.

Mere, od pranja ruku, do nošenja zaštitnih maski i rukavica kada je to potrebno, ostaju najvažnije u preventivi bolesti koju izaziva Kovid-19, rekao je prof. Katanić, ukazujući da se to pogotovo odnosi na osetljive grupe u populaciji – osobe starije od 65 godina i/ili imaju brojne druge bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, gojaznost itd.

“Oni posebno, ali i svi ostali, moraju poštovati mere samoizolacije”, istakao je prof. Katanić.

On je apelovao da osobe koje osećaju simptome koji bi mogli da sugerišu na virus korona, moraju odmah da se jave određenim ambulantama, a ne da zbog toga što su simptomi slabo izraženi odugovlače i možda ugroze i druge u svojoj okolini.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ponovio je poziv građanima da budu odgovorni, da ne izlaze bez preke potrebe, ali i da ukoliko osete bilo kakve simptome, odmah pozovu nadležnu ustanovu ili Dom zdravlja, gde će u posebnim Kovid ambulantama biti adekvatno zbrinuti.

“Molim vas da ne odlažete posete lekarima. Čim osetite simptome, odmah se javite nadležnim institucijama. Bolje je da to učinite na vreme, nego da dođemo u situaciju da se lekari bore za vaš život”, istakao je Rakić.Ostale vesti

U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021
Preminule još tri osobe od posledica kovida na Kosovu
Na Kosovu su preminula još tri pacijenta od posledica kovida-19, registrovano je jоš 379 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.01.2021
Kovid-19: U srpskim sredinama preminule dve osobe, 18 novoobolelih
Dve osobe su preminule od posledica korona virusa, a registrovano je 18 novih slučajeva zaraze u srpskim sredinama na Kosovu, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.01.2021