Vesti
Zdravlje

Nove mere Vlade Kosova

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici nove opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19, saopšteno je iz Vlade.
Nove mere Vlade Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kako se navodi nove mere sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova. 

Strani državljani koji ulaze na Kosovo moraće da imaju jedan od sledećih dokaza: potvrdu o vakcinaciji ili primljenoj jednoj dozi vakcine, negativan pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala kovid (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana) ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela-IgG, izdat pre najviše 30 dana, brzi negativan antigenski test ne stariji od 72 sata.

Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, kao i lica sa dozvolom o privremenom ili stalnom boravku ukoliko ne poseduju jedan od gore navedenih dokaza, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata nisu u obavezi da imaju gore navedene dokaze. Isto pravilo važi i za lica koja rade kao profesionalni prevoznici, građani Kosova su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu
da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate akreditovane na Kosovu, osobe mlađe od 18 godina.

Do 26. septembra u javnim i privatnim institucijama radiće samo neophodno osoblje, dok se ostalo upućuje da radi od kuće. Svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade ili opštine, moraju posedovati: potvrdu o vakcinaciji, negativnom pi-si-ar testu, ne starijem od 72 sata ili serološkom testu, ne starijem od 30 dana. Takođe, zaposleni mogu da prilože i negativan rezultat brzih antigenskih testova, ne stariji od 48 sati.

Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim: kada vozite sami, ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, tokom trčanja, vožnje bicikla i fizičkih vežbi, kada osoba jede ili pije.

Ograničenje kretanja građana ostaje na snazi od 22:00 do 05:00 časova.

Nastavne aktivnost u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, obustavljaju se do 26. septembra.

Detaljnije o novim merama možete pročitati OVDE.Ostale vesti

U Srbiji još 7.572 nova slučaja kovida-19
U Srbiji su u poslednaj 24 sata potvrđena 7.572 nova slučaja koronavirusa, na osnovu 26.127 testiranih uzoraka, a preminule su 34 osobe.
  • 17.09.2021
Na Kosovu 19 smrtnih slučajeva, 279 novozaraženih
U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 6.079 testiranih na kovid-19, pozitivno je 279 građana. U poslednja 24 časa, zabeleženo je 19 smrtnih slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 17.09.2021
Još dve osobe zaražene koronavirusom u Gračanici

Na području opštine Gračanica inficirana su još dva lica virusom korona, saopštio je danas Krizni štab.

  • 17.09.2021
U Srbiji preminuo 31 pacijent, 7.602 nova slučaja infekcije
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminuo je još 31 pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.664, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 16.09.2021
Na Kosovu 368 novozaraženih, preminulo 14 lica

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 6.882 lica, a infekcija je potvrđena kod 368 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na Fejsbuku.

  • 16.09.2021

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu je u poslednjih nekoliko dana postala ozbiljna, jer se beleži povećan broj novoobolelih lica, kao i porast broja testiranja, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

  • 16.09.2021