Vesti
Zdravlje

Nove mere Vlade Kosova

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici nove opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19, saopšteno je iz Vlade.
Nove mere Vlade Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kako se navodi nove mere sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova. 

Strani državljani koji ulaze na Kosovo moraće da imaju jedan od sledećih dokaza: potvrdu o vakcinaciji ili primljenoj jednoj dozi vakcine, negativan pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala kovid (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana) ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela-IgG, izdat pre najviše 30 dana, brzi negativan antigenski test ne stariji od 72 sata.

Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, kao i lica sa dozvolom o privremenom ili stalnom boravku ukoliko ne poseduju jedan od gore navedenih dokaza, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata nisu u obavezi da imaju gore navedene dokaze. Isto pravilo važi i za lica koja rade kao profesionalni prevoznici, građani Kosova su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu
da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate akreditovane na Kosovu, osobe mlađe od 18 godina.

Do 26. septembra u javnim i privatnim institucijama radiće samo neophodno osoblje, dok se ostalo upućuje da radi od kuće. Svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade ili opštine, moraju posedovati: potvrdu o vakcinaciji, negativnom pi-si-ar testu, ne starijem od 72 sata ili serološkom testu, ne starijem od 30 dana. Takođe, zaposleni mogu da prilože i negativan rezultat brzih antigenskih testova, ne stariji od 48 sati.

Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim: kada vozite sami, ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, tokom trčanja, vožnje bicikla i fizičkih vežbi, kada osoba jede ili pije.

Ograničenje kretanja građana ostaje na snazi od 22:00 do 05:00 časova.

Nastavne aktivnost u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, obustavljaju se do 26. septembra.

Detaljnije o novim merama možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Na Kosovu 13 novozaraženih od kovida 19

Tokom prethodnog dana, na Kosovu je registrovano još 13 slučajeva korona virusa od 82 testirana uzorka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.

  • 05.02.2023
Dr Novaković: Registrovan virus tipa AH1N1, nema mesta panici
Tokom januara meseca naglo je povećan broj obolelih pacijenata sa siptomima sezonskog gripa. Još uvek vlada strah od koronavirusa, koji je sve ređa pojava ali je zato kao i predhodnih godina prisutan sezonski antigen virusa, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 03.02.2023
Korona i dalje među nama
Tokom protekle nedelje, u periodu od 8. do 14. januara, u Srbiji su registrovana 6.492 novozaražena, a od kovida-19 je preminulo još 40 lica. U većinski albanskim sredinama na Kosovu registrovana su još 53 novoobolela, a preminulih nije bilo.
  • 15.01.2023
Kako da pobedite postpraznično depresivno raspoloženje
Praznici su prošli, euforija splasnula, a ostao osećaj nelagode. Psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović kaže da depresivno stanje nastaje posle praznika jer se suočavamo sa onim što sledi i svim onim što čini svakodnevni život.
  • 09.01.2023
Blagi rast broja novozaraženih kovidom-19
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u periodu od 10. do 16. decembra nije bilo preminulih od korone, a trenutno je aktivno 12 slučajeva. U Srbiji je u proteklih nedelju dana kovidom-19 zaraženo još 4.757 pacijenata, dok je broj preminulih duže vreme stabilan i kreće se između 30 i 35 na sedmičnom nivou.
  • 18.12.2022
Kazić: Anksioznost se pojačava usled straha za budućnost
Psihička opterećenost, neizvesnost, bojazan i napetost - utiču na naše zdravlje, mentalno i fizičko. Nakon pandemije kao svojevrsnog stresa za celu planetu, usledili su ratni sukobi čiji dalekosežan efekat u vidu ekonomske krize i pada životnog standarda nisu mimoišli ni naše krajeve. 
  • 15.12.2022