Vesti
Zdravlje

Nove mere Vlade Kosova

Kosovska vlada usvojila je na današnjoj sednici nove opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19, saopšteno je iz Vlade.
Nove mere Vlade Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kako se navodi nove mere sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova. 

Strani državljani koji ulaze na Kosovo moraće da imaju jedan od sledećih dokaza: potvrdu o vakcinaciji ili primljenoj jednoj dozi vakcine, negativan pi-si-ar (PCR) test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala kovid (pozitivan RT-PCR test izdat ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana) ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela-IgG, izdat pre najviše 30 dana, brzi negativan antigenski test ne stariji od 72 sata.

Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, kao i lica sa dozvolom o privremenom ili stalnom boravku ukoliko ne poseduju jedan od gore navedenih dokaza, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata nisu u obavezi da imaju gore navedene dokaze. Isto pravilo važi i za lica koja rade kao profesionalni prevoznici, građani Kosova su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu
da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate akreditovane na Kosovu, osobe mlađe od 18 godina.

Do 26. septembra u javnim i privatnim institucijama radiće samo neophodno osoblje, dok se ostalo upućuje da radi od kuće. Svi zaposleni u javnim ustanovama, kao i zaposleni u javnim preduzećima u vlasništvu Vlade ili opštine, moraju posedovati: potvrdu o vakcinaciji, negativnom pi-si-ar testu, ne starijem od 72 sata ili serološkom testu, ne starijem od 30 dana. Takođe, zaposleni mogu da prilože i negativan rezultat brzih antigenskih testova, ne stariji od 48 sati.

Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim: kada vozite sami, ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, tokom trčanja, vožnje bicikla i fizičkih vežbi, kada osoba jede ili pije.

Ograničenje kretanja građana ostaje na snazi od 22:00 do 05:00 časova.

Nastavne aktivnost u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, obustavljaju se do 26. septembra.

Detaljnije o novim merama možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
  • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.08.2022
Srpske sredine: 28 novoobolelih, jedna osoba preminula
Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od 66 testiranih pacijenata, 28 je bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba u Gnjilanu, preminula je od posledica kovida.
  • 06.08.2022