Vesti
Zdravlje

Nove mere Vlade Kosova protiv kovida

Kosovska vlada odlučila je da uvede nove, strožije mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Kako je danas saopštio kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, a prenela Koha, među novim merama koje stupaju na snagu 20 avgusta i važe do 1. septembra, su zabrana rada noćnih klubova i održavanja venčanja.
Nove mere Vlade Kosova protiv kovida
Vlada Kosova (Foto Ekonomiaonline)

Kao što je juče i najavljeno, kosovska vlada je danas raspravljala o uvođenju novih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa, a nakon ubrzanog rasta broja infociranih virusom.

Nakon sednice kosovske vlade, ministar zdravlja, Arbe Vitia, kazao je da će mere uticati na više sektora, kao i da su one usmerene ka očuvanju javnog zdravlja.

Vitia je poručio da su mere kritične kako bi se sprečilo širenje virusa i veći broj smrtnih slučajeva.

Od 20 avgusta do 1. septembra noćni klubovi će biti zatvoreni, rad ugostiteljskih objekta biće skraćen, a svadbe zabranjene, prenela je Koha.

„Pozivajući se na podatke, uravnotežujući interes očuvanja javnog i ekonomskog zdravlja, predlažemo preduzimanje novih mera. Mere su srazmerne izloženom riziku. Merama se ne predviđa obaveza obavezne vakcinacije, jer se nametnuta ograničenja mogu ostvariti dokazima o statusu vakcinacije, rezultatom da osoba nije zaražena ili da ima dovoljno antitela. Ne isključujemo preduzimanje novih mera u zavisnosti od epidemiološke situacije. Na osnovu preporuka NIZJ, tražimo od stručnjaka odobrenje ovog predloga“, rekao je Vitia na sednici vlade.

Vitia je, kako prenosi Koha, kazao da su venčanja zabranjena, uprkos prethodnim najavama da će biti dozvoljena, ali sa manjim brojem gostiju.

„Juče odmah nakon konferencije za novinare koju smo imali u MZ (Ministarstvu zdravlja), ponovo sam bio u kontaktu sa interesnim grupama i stručnjacima NIJZ, i unutar MZ-a, gde smo došli do zaključka da su neke druge aktivnosti, usled projekcija za utvrđivanje broja zaraženih… oni su izneli predloge da se zabrane neke druge aktvivnosti poput zabava i venčanja“, rekao je Vitia.

Kosovska vlada uvela je novi set mera pre samo šest dana, tj. 12. avgusta, kojima je bilo predviđeno da noćni klubovi rade u periodu od 23.00 do 03.00, da veselja mogu da se održavaju do 01.00 i to u prisustvu i do 300 gostiju, kao i da ugostiteljski objekti, mogu da rade u skladu sa standardnim radnim vremenom.

Ovom odlukom kosovske vlade ujedno je bilo najavljeno da će od 20. avgusta, za ulaz u noćne klubove, diskoteke i sale za proslave, kao i mesta gde se održavaju skupovi i masovni događaji poput koncerata i festivala, prisutni biti u obavezi da poseduju potvrdu o vakcinaciji ili negativanom PCR ili antigenskom testu.

Međutim, nakon uvećanja broja inficiranih, a kako je juče najavilo kosovsko ministarstvo zdravlja, odlučeno je da se uvedu strožije mere.Ostale vesti

U Srbiji 51 preminuo, 2.339 novoobolelih
Prema najnovijim podacima, u centralnoj Srbiji je od posledica kovida-19 preminuo 51 pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.484, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 26.11.2021
Na Kosovu još 17 novozaraženih
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova na kovid-19 su testirana 1.263 građana, a pozitivna su 17 lica.
  • 26.11.2021
Na Kosovu 12 novoobolelih od kovida-19

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus je testirano 1.559 lica, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 25.11.2021
U Srbiji još 2.677 novozaraženih, preminulo 48 osoba

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 48 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 11.433, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 25.11.2021
Dr Mirjana Drigant: Imamo nove slučajeve korone, vakcinacija jedina žaštita
Zbog nepoštovanja preporučenih mera, dolaskom slava i praznika počeli su da se pojavljuju novi slučajevi korona virusa, kazala je za Radio Goraždevac direktorka Doma zdravlja u Goraždevcu Mirjana Drigant.
  • 25.11.2021
U srpskim sredinama još 33 slučaja zaraze
Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovana su još 33 slučaja zaraze korona virusom od testiranih 109 uzoraka, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 25.11.2021