Vesti
Zdravlje

Nove anti-kovid mere od ponedeljka

Od ponedeljka 6. decembra na snagu stupaju nove anti-kovid mere. Policijski čas ostaje na snazi dok je za rad u javnim i privatnim institucijama neophodna potpuna vakcinacija protiv kovida-19, navode iz Kriznog štaba opštine Gračanic.

Nove anti-kovid mere od ponedeljka
Ilustracija (Foto Pixabay)

U najnovijoj odluci u tački koja se odnosi na zaštitu na radu za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti potreban je dokaz o vakcinaciji sa dve doze. Ukoliko ste primili jednu dozu, neophodan je i negativan pi-si-ar (PCR) test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da ste vakcinu primili u poslednje četiri sedmice, takođe, uz dokaz da ste se vakcinisali jednom dozom moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan pi-si-ar (PCR) test ne ranije od 21. dana i ne stariji od 180 dana.

Iste mere odnose se kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koje radi sa strankama.

I novim merama obavezno je nošenje maske, osim kada se u automobilu vozite sami ili sa članovima porodice ili dok trčite i vežbate. U javnom prevozu osoblje i putnici moraju da poseduju potvrdu da nemaju koronavirus, a taksijem mogu da putuju samo dva putnika.

Još uvek je ograničeno i kretanje, te je ono zabranjeno od ponoći do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Restoranima je dozvoljeno da rade sa 50 odsto popunjenog kapaciteta u zatvorenom prostoru, a pružanje usluga od 5 do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30 časova. I dalje je zabranjen rad noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, venčanja i svih drugih porodičnih slavlja.

Кorisnici socijalnih i penzionih programa oslobođeni su redovnog javljanja, na svakih šest meseci.

Sahrane su dozvoljene samo uz članove uže porodice, vodeći računa o udaljenosti od jednog metra.Ostale vesti

’’Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika’’
Vodeći kosovski mikrobiolog Ljulj Raka je izjavio da na osnovu informacija Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) Kosovo ima najnižu stopu smrtnosti od koronavirusa na milion stanovnika.
  • 28.01.2022
U Srbiji danas više od 17.000 obolelih od kovida
Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 34.778 osoba, od kojih su 17.284 pozitivne.
  • 28.01.2022
Kosovo: Preminule četiri osobe od posledica kovida-19
Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus je testirano 13.928 uzoraka, a infekcija je potvrđena kod 3.617 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 28.01.2022
Rizik od smrti tokom pandemije veći pod režimima populista
Rezultati populističkih vlada u borbi protiv pandemije slabiji su u odnosu na učinak nepopulističkih, pokazuje istraživanje. Povišen mortalitet, odnosno broj umrlih iznad onog kada pandemije nema, u zemljama gde vladaju populisti je više nego dvostruko veći.
  • 28.01.2022
Gračanica: Na kovid-19 pozitivno još 14 osoba

Prema najnovijim podacima, na području opštine Gračanica od 16 testiranih osoba u poslednja 24 sata, prema podacima Kriznog štaba, njih 14 je pozitivno na kovid-19.

  • 28.01.2022
Za manje od mesec odluka o četvrtoj dozi
Za manje od mesec dana članovi Kriznog štaba doneće odluku o daljoj imunizaciji građana Srbije, odnosno da li će biti uvedena četvrta doza vakcine protiv kovida-19 ili će zeleni sertifikat, za sve koji su primili tri doze, biti produžen, odnosno važiće duže od sedam meseci.
  • 27.01.2022