Vesti
Zdravlje

Nove anti-kovid mere od ponedeljka

Od ponedeljka 6. decembra na snagu stupaju nove anti-kovid mere. Policijski čas ostaje na snazi dok je za rad u javnim i privatnim institucijama neophodna potpuna vakcinacija protiv kovida-19, navode iz Kriznog štaba opštine Gračanic.

Nove anti-kovid mere od ponedeljka
Ilustracija (Foto Pixabay)

U najnovijoj odluci u tački koja se odnosi na zaštitu na radu za sve zaposlene u javnim institucijama, kao i zaposlene u javnim preduzećima u vladinoj i opštinskoj nadležnosti potreban je dokaz o vakcinaciji sa dve doze. Ukoliko ste primili jednu dozu, neophodan je i negativan pi-si-ar (PCR) test, ne stariji od 48 sati, ali samo uz dokaz da ste vakcinu primili u poslednje četiri sedmice, takođe, uz dokaz da ste se vakcinisali jednom dozom moguće je priložiti i potvrdu o preležanom kovidu, tj. pozitivan pi-si-ar (PCR) test ne ranije od 21. dana i ne stariji od 180 dana.

Iste mere odnose se kako na kupce tako i na zaposlene u tržnim centrima kao i za zaposlene u svim javnim i privatnim preduzećima koje radi sa strankama.

I novim merama obavezno je nošenje maske, osim kada se u automobilu vozite sami ili sa članovima porodice ili dok trčite i vežbate. U javnom prevozu osoblje i putnici moraju da poseduju potvrdu da nemaju koronavirus, a taksijem mogu da putuju samo dva putnika.

Još uvek je ograničeno i kretanje, te je ono zabranjeno od ponoći do 5 ujutru, osim u hitnim slučajevima.

Restoranima je dozvoljeno da rade sa 50 odsto popunjenog kapaciteta u zatvorenom prostoru, a pružanje usluga od 5 do 23 sata, dok je muzika dozvoljena do 21.30 časova. I dalje je zabranjen rad noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, venčanja i svih drugih porodičnih slavlja.

Кorisnici socijalnih i penzionih programa oslobođeni su redovnog javljanja, na svakih šest meseci.

Sahrane su dozvoljene samo uz članove uže porodice, vodeći računa o udaljenosti od jednog metra.Ostale vesti

U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022
Još 149 novih slučajeva koronavirus na Kosovu, u Srbiji 921

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 786, a infekcija je potvrđena kod 149 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U Srbiji je registrovan 921 novi slučaj zaraze.

  • 30.06.2022
Bez preminulih na Kosovu i u Srbiji
U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 177 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 986 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 876 novih slučajeva zaraze.
  • 29.06.2022