Vesti
Zdravlje

NIJZK: Epidemiološka situacija može da se pogorša

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) je saopštio da je od početka godine počeo porast broja pozitivnih slučajeva kovida-19, posebno sa pojavom nove omikron varijante virusa SARS CoV-2. Epidemiološka situacija bi mogla još da se pogoršava, pa iz ove institucije apeluju na sve građane da poštuju mere Vlade Kosova.
NIJZK: Epidemiološka situacija može da se pogorša
Ilustracija (Foto Frank Rumpenhorst/dpa)

Kako navode iz NIJZK, zbog visokog rizika od širenja kovida-19, posebno pozivaju da se ne održavaju skupovi.

„Preporučujemo nadležnim institucijama da striktno prate i preduzmu sve neophodne radnje za sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje pandemije“, navodi se u objavi.

NIJZK nastavlja neprekidno testiranje i praćenje svih slučajeva, kontakte slučajeva u zajednici i laboratorijsku dijagnostiku.

Poručuju da je neophodno da svi posebno vode računa o strogom poštovanju fizičke distance, korišćenju maski, dezinfekciji i provetravanju prostorija, sprečavajući i izbegavajući moguće dalje širenje zaraze.

Kako je vakcinacija najbolji i najsigurniji način za prevenciju kovida-19, posebno teških oblika bolesti i smrti, iz NIJZK snažno apeluju na sveobuhvatnu i brzu vakcinaciju stanovništva starijeg od 12 godina.Ostale vesti

Nove mere protiv pandemije na Kosovu
Svi oni koji u narednom periodu ulaze na Kosovo moraju da budu vakcinisani i trećom dozom vakcine protiv korona virusa, jedna je od novih mera koje je Vlada Kosova usvojila usled povećanja novoinficiranih na dnevnom nivou.
  • 21.01.2022
Još 30 žrtava kovida u Srbiji, 16.403 nova slučaja

U poslednja 24 sata preminulo je još 30 pacijenata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 13.211,‬ objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.01.2022
Na Kosovu 2.943 novozaražena, preminula jedna osoba

U poslednja 24 sata u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 11.563 lica, a infekcija je potvrđena u 2.943 slučaja.

  • 21.01.2022
Gračanica: Još 20 pozitivnih na kovid-19

Na području opštine Gračanica koronavirus je potvrđen kod još 20 osoba, saopštio je Krizni štab. Kako navode, prema podacima sa terena u kovid ambulantama povećava se broj pacijenata sa respiratornim problemima.

  • 21.01.2022
KSK: Zabranjene posete zatvorenicima
Korektivna služba Kosova (KSK) odlučila je da, usled sve većeg broja novozaraženih na Kosovu, ponovo pooštri anti-kovid mere koje se primenjuju u zatvorima i pritvornim centrima i od sutra ukine svaki vid posete zatvorenicima. Kontakti su omogućeni onlajn.
  • 21.01.2022
RKM istražuje: Koliko u Kosovskoj Mitrovici košta kovid?
Korisnici zdravstvenog fonda Republike Srbije na Kosovu i Metohiji već godinama plaćaju medikamentozno lečenje - bilo tako što kompletnu terapiju kupe u privatnim apotekama, bilo tako što plate prevoz do Raške ili Kuršumlije gde se nalaze najbliže apoteke u kojima je moguće podići terapiju sa pozitivne liste lekova prepisanu na recept.
  • 20.01.2022