Vesti
Zdravlje

’’Nema razloga za strah od majmunskih boginja’’

Virusolog Ana Gligić izjavila je za N1 da nema razloga za strah od majmunskih boginja, ali da, kao i kada su u pitanju svi virusi, ima razloga za brigu. "Imamo razloga za brigu, ne za strah, nego za brzu organizaciju da se suočimo sa problemom koji nas očekuje", kazala je.
’’Nema razloga za strah od majmunskih boginja’’
Ana Gligić (Foto Print Screen)

"Majmunske boginje bile su aktuelne pre 50 godina i za vreme epidemije kada smo mi imali, jer smo mi pratili više od 20 naučnika koji su istraživali baš majmunske boginje. Zašto? Jer poreklo variole vere nije poznato do današnjih dana. Smatralo se da treba tražiti poreklo možda među majmunskim boginjama. Da se taj virus transformisao u velike boginje, odnosno u variolu", rekla je Gligić.

A ne zna se kako je do toga došlo, dodaje ona.

"Istraživači su u startu mislili da majmunske boginje ne izazivaju bolest kod ljudi i da se ne mogu preneti na čoveka. Međutim, 1970-tih dokazan je prvi slučaj prenošenja bolesti na ljude, iako su se majmunske boginje 1950-tih godina javljale na hiljade u centralnoj Africi, sa smrtnošću od 3,3 procenta", kazala je Gligić.

Posle se, kaže, to smanjilo vakcinacijom i istrebljivanjem velikih boginja koje, kako dodaje, imaju zajednički imunitet sa majmunskim.

"Letalitet se tamo smanjio na 1,1 posto", rekla je ona.

Gligić kaže da sada postoji jedna opasnost - da virus ojača.

"Neizvesno je, ali postoji jedna velika opasnost - srodnost porekla majmunskih boginja kada pređu na čoveka, jer to je mali evolutivni put preskoka s majmuna na čoveka, to je najsrodniji put. Da li će doći do toga da virus na čoveku jača, to je sad opasnost", pojašnjava Gligić.

Ona kaže da ne treba da očekujemo epidemiju kakva je epidemija variole vere 1980-tih, ali da treba biti oprezan.

"Mora se razmišljati odakle je virus potekao. Računajući na sve što uvozimo iz Afrike, majmuni se hrane voćem, mi uvozimo mnogo voća. I insekti mogu imati ulogu u prenosu, to može biti razlog da se odjednom pojavili slučajevi na svim kontinentima. To je vrlo neoubičajeno. Postoje teorije da se može razmišljati da li je to neko nešto napravio. Ja mislim da nije", zaključila je Gligić.

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, izjavio je Mario Fafangel, načelnik Centra za infektivne bolesti Nacionalnog instituta za javno zdravlje.Ostale vesti

U Srbiji još 535 novih slučajeva kovida-19
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Srbije na kovid-19 je testirano 5.011 lica, a infekcija je potvrđena kod njih 535.
  • 25.06.2022
Kosovo: Raste broj novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

Od 346 testiranih, 49 osoba je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

  • 25.06.2022
Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022
MZK poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa
U protekle dve nedelje zabeležen je porast broja slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.06.2022
Na Kosovu 43, u Srbiji 480 novoobolelih
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 43 pozitivna slučaja na koronavirus od 275 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 480 novih slučajeva zaraze.
  • 22.06.2022