Vesti
Zdravlje

Nema novoobolelih od koronavirusa u srpskim sredinama

U srpskim sredinama na Kosovu danas nije registrovan nijedan slučaj obolelih od koronavirusa, rečeno je da konferenciji za medije u Mitrovačkom dvoru.
Nema novoobolelih od koronavirusa u srpskim sredinama
Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

Specijalista epidemiologije, dr Aleksandar Antonijević, kazao je da je do sada na analizu poslato 210 sumnjivih uzoraka i dodao da od 25 uzoraka koji su juče testirani, nijedan nije pozitivan na koronavirus.

"Danas je uzorkovano 30 lica. Trenutni broj obolelih je 33, što su iste brojke koje smo imali i juče", istakao je dr Antonijević.

On dodaje da Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici sarađuje sa zdravstvenim ustanovama na jugu i severu Kosova.

Dr Antonijević se nada se i očekuje, da ćemo zajedničkim snagama brzo uspeti da prevaziđemo ovu tešku situaciju i ponovo apelovao na građane da ostanu u svojim domovima.

Kazao je i da zdravstveni radnici u KBC Kosovska Mitrovica veliku pomoć dobijaju od Kriznog štaba.

"Sigurno da mere i apeli imaju efekta, ali treba da prođe više dana bez novoobolelih da bi se videli efekti mera", napominje dr Antonijević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kazao je da je situacija trenutno pod kontrolom, ali da ne smemo da se opuštamo.

Dodao je, da građani nisu u potpunosti shvatili ozbiljnost situacije, kao i da je zabeleženo veće kretanje po gradu i na relaciji Kosovska Mitrovica - Zvečan.

Spirić je ponovio je da moramo biti disciplinovani i pridržavati se propisanih mera i zamolio još jedanput građane da ostanu kod kuće.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023