Vesti
Zdravlje

Nema novih slučajeva koronavirusa na Kosovu

Prema poslednjim rezultatima iz prištinske laboratorije za molekularnu biologiju, sinoć nije bilo nijednog potvrđenog pozitivnog testa na virus korona.
Nema novih slučajeva koronavirusa na Kosovu
Ilustracija (Foto Nedeljnik.rs)

Poslednji slučaj korona virusa do sada registrovan je kod 55-godišnje žene iz sela Bradaš u opštini Podujevo, saopšteno je iz ovog instituta.

Od 08.02.2020, do 18.03.2020, u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Kosovskog instituta za javno zdravlje (NIZJZK) testirano je 319 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, a ukupno dvadeset slučajeva bilo je pozitivno u ovom periodu.

Niti jedan pozitivan slučaj virusa SARS-CoV-2 nije potvrđen na dan 18.03.2020, potvrdio je ovaj institut.

Pozivni centar je do sada primio ukupno 2.597 poziva, dok su u poslednja 24 sata primljena samo 553 poziva.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštava da pažljivo prati epidemiološku situaciju sa COVID-19, nadgledajući sve slučajeve kontakata kao i one kojima je preporučeno da se samoizoluju kod kuće.

Mobilni timovi su na terenu i kontaktiraju sa onim građanima kod kojih je testom utvrđeno da su pozitivni na virus, a nalaze se u izolaciji u svojim kućama i pod strogim nadzorom su tokom 14 dana.

„NIJZDK konstantno kontaktira i nadzire sve kontakte, kao i kontakte kontakata, koji su obavezni da se samoizoluju i potraže lekarsku pomoć ukoliko budu imali simptome.

Prema saopštenju kosovskog Ministarstva zdravlja, preporučuje se odlaganja operacija koje nisu hitne, kao i posete specijalističkim bolnicama.

Institut za javno zdravlje i sinoć je uputio savete onima koji prate preporuke kosovskih zdravstvenih ustanova:

„U ovoj situaciji, vaša svest i pomoć su neophodni. Držite se na udaljenosti od drugog. Smanjite izlaske i izlazite na ulicu samo u hitnim slučajevima. Pridržavajte se preporuka Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova. Hvala vam na razumevanju“.

Od 01.02.2020. do 18.03.2020. na prištinskom aerodromu, kao i na kopnenim prelazima pregledano je 13.316 putnika: 519 na aerodromu, 4.780 na Merdaru, na Brnjaku – 394, 887 na Jarinju, 3.726 na Vrbnici, 801 – na Beloj Zemlji, 1.258 na Đeneral Jankoviću, 744 na Kuli, 44 – „Ćafa Morina“, „Ćafa Prushit“ – 28, Mučibaba – 134 i 1 na Globočici.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023