Vesti
Zdravlje

Naučnici o višekratnom korišćenju hirurških maski

Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv kovida-19 - hirurške maske moraju baciti nakon jednog nošenja, ali briga za zaštitu životne sredine podstakla je neke naučnike da to preispitaju.
Naučnici o višekratnom korišćenju hirurških maski
Ilustracija (Foto Pixabay)

Sa širenjem koronavirusa maske su postale obavezne u gotovo svim zatvorenim prostorima, a sve više se preporučuju i na otvorenom.

Međutim, potrošnja tolikih maski postaje problem kao i odbacivanje miliona jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rekama i morima.

Alternativa su perive maske od tkanine, ali mnogi daju prednost hirurškim maskama jer su laganije i pojedinačno jeftinije.

"Odbacite je odmah nakon što je skinete, po mogućnosti u zatvorenu korpu za smeće. Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu", poručuje SZO.

Međutim, zbog nestašica u prvom talasu pandemije kovida-19 u martu i aprilu SZO je u izveštaju u junu dozvolio dezinfekciju takvih maski u određenim slučajevima i njihovo ponovno korišćenje.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje njihovo tretiranje u vanrednim situacijama hidrogen-peroksidom kako bi se dekontaminirale maske N95 za zdravstvene radnike.

Druge metode čišćenje maski za jednokratnu upotrebu su izlaganje visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju. Ali te metode nisu pogodne za kućnu upotrebu, kaže francuski mikrobiolog i član grupee "Adios Corona" Denis Korpet.

Sedmodnevna metoda

"Adios Corona"- grupa naučnika koji obezbeđuju informacije o kovidu-19 za javnost, preporučuje stavljanje na stranu na sedam dana maske u papirnati omot sa označenim datumom.

"Nekoliko naučnih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana", kaže Korpet.

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Lancet" samo 0,1 odsto virusa na spoljašnjoj strani maske može se nakon nedelju dana još detektovati. Ta metoda ipak nije primerena za zdravstvene radnike koji su izloženi mnogo većim količinama virusa.

Peter Cai, tvorac elektrostatski nabijenog materijala filtera N95 saglasan je sa sedmodnevnom metodom. Ali, ukazuju da maske ostanu na otvorenom nedelju dana pre ponovnog korišćenja i taj ciklus može da se ponavlja pet do deset puta.

Pranje hirurških maski u mašini za veš nije dobra ideja, kažu naučnici.

"Pranje bez praška za veš možda neće isprati viruse", kaže Cai. "A pranje sa praškom ukloniće elektrostatiku" smanjujući efikasnost maske.

Francuska grupa za zaštitu potrošača UFC- Que Choisir prala je hirurške maske na 60 stepeni Celzijusa, zatim ih stavljala u mašinu za sušenje, pa ih peglala. Nakon takvih deset postupaka maska je još uvijek filtrirala najmanje 90 odsto čestica od tri mikrona.

"Osim umerenog gubitka glatkoće materijala hirurške maske bile su efikasne kao i maske od tkanine", izvestio je UFC-Que Choisir.

Poput donjeg veša

Naučnik Filipe Vroman sa francuskog univerziteta Ensait došao je do istog zaključka.

Nakon pet pranja "gotovo da nema razlike u propusnosti za čestice od tri mikrona", rekao je Vroman na osnovu preliminarnih rezultata istraživanja koji još nisu objavljeni.

"Radije bih da menjamo maske svaka četiri sata i peremo ih nego da ih nosimo nekoliko dana zaredom kao što to neki čine. To je pomalo kao sa donjim vešom", dodaje on.

Ali nisu svi naučnici s tim saglasni.

"Pranje maske u kući može dovesti do sekundarne kontaminacije i širenja virusa ako se ne opere na pravi način", kaže Kaiming Je, koji vodi odeljenje za biomedicinski inženjering na njujorškom univerzitetu Binghemton.Ostale vesti

U Srbiji 1.839 novih slučajeva
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 20 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.944.
  • 27.01.2021
Na Kosovu preminulo još osam osoba
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.479, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 27.01.2021
OG: Još četiri osobe pozitivne na kovid-19

Na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod još četiri osobe, a povećava se i broj hospitalizovanih, saopšteno je iz Kriznog štaba.

  • 27.01.2021
U Srbiji 2.080 novih slučajeva
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 19 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.924.
  • 26.01.2021
Na Kosovu 288 novozaraženih
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još pet osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.471, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 26.01.2021
U pećkoj bolnici leči se 61 pacijent od kovida, 8 je u teškom stanju
Na bolničkom lečenju u Peći trenutno se leči 61 pacijent od kovida-19, od kojih su 42 pacijenta na terapiji kiseonikom, dok je 8 u kritičnom stanju, javlja Kosovapress.
  • 26.01.2021