Vesti
Zdravlje

Nastavlja se proces vakcinacije, jutros put Kuršumlije krenula tri autobusa

Autobusi iz Gračanice, Lapljeg Sela, Preoca i Donje Brnjice krenuli su jutros u 8 časova put Kuršumlije, gde se u tamošnjem Domu zdravlja obavlja vakcinacija građana sa Kosova protiv virusa kovid-19. 
Nastavlja se proces vakcinacije, jutros put Kuršumlije krenula tri autobusa
Prevoz za vakcinaciju u Kuršumliji (Foto Riznica)

U ovoj grupi, kako je potvrđeno za portal Riznica, nalaze se građani koji su primili prvu dozu kineske vakcine i sada odlaze na revakcinaciju.

Blizu 150 ljudi iz Gračanice uputilo se jutros za Kuršumliju gde bi u tamošnjem Domu Zdravlja trebali da prime drugu dozu kineske „Sinovak“ vakcine protiv kovida 19. Besplatan prevoz do centra za vakcinaciju obezbedili su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Vakcinacija i prvom i drugom dozom bilo koje vakcine protiv kovida-19 je besplatna, a mogu da je prime svi građani Kosova i Metohije sa validnom dokumentacijom, ličnom kartom ili zdravstvenom knjižicom izdatom od strane nadležnih organa Republike Srbije.

Koordinator za imunizaciju protiv koronavirusa za centralno Kosovo Vlada Petković naglašava da svi građani sa centralnog dela Kosova i Metohije, koji žele da se vakcinišu, mogu da se prijave najbližoj ambulanti ili Domu zdravlja lično ili putem telefona, te da će biti uvršteni u spisak i kasnije uredno pozvani na vakcinaciju, što to će biti evidentirano u njihovom kartonu vakcinacije.

„Druga doza, odnosno revakcina, apsolutno se prima redovno i strogo u danu kada je to zakazano i potrebno da se primi“, naglasio je Petković i dodao da se vakcinacija odvija u najboljem redu te da su centrima za vakcinaciju dopremljene dovoljne količine vakcina.

„Sve teče dobro imamo dosta dobar broj vakcinisanih ali se svakako nadamo velikom odzivu“, rekao je Petković.

U pratnji putnika nalaze se i medicinske sestre Doma zdravlja u Gračanici zadužene za brigu o pacijentima pre i posle vakcinisanja.

„Nastavljamo da radimo svoj posao, svake nedelje u nekoliko dana imamo odlaske na vakcinaciju, kako prvom dozom tako i vakcinaciju drugom dozom. Naša je obaveza da svim građanima koji su zainteresovani da prime cepivo, omogućimo da do njega i dođu i još jednom ću iskoristiti priliku da pozovem građane da se prijave za imunizaciju u što većem broju kako bismo uspeli da zaustavimo pandemiju, zaražavanje i što pre steknemo kolektivni imunitet“, rekao je Petković.

Imunizacija vakcinama „Astra zeneka“, „Sinevak“, „Fajzer“ i „Sputnjik – Ve“ koja se za građane Kosova obavlja u Kuršumliji, Raški, Bujanovcu i Vranju počela je 15. januara.Ostale vesti

U Srbiji preminulo još 37 lica
Prema poslednjim podacima u Srbiji još 37 lica je umrlo od posledica koronavirusa, dok su potvrđena 2.864 nova slučaja infekcije.
  • 21.04.2021
Na Kosovu 506 novoobolelih, preminulo još pet osoba
U poslednja 24 sata, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 3.084 lica, a virus je potvrđen kod 506 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 21.04.2021
Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba izolacije i teorija zavera?
Strah od mogućnosti zaraze kovidom-19, epidemija informacija o virusu, inficiranima i preminulima, vakcinaciji, mnogobrojne teorije zavere, a pre svega izolacija i prekid komunikacije, dovode do raznih emotivnih poremećaja i narušavanja mentalnog zdravlja ljudi. 
  • 21.04.2021
Vakcinisanje Fajzerom bez zakazivanja od srede u celoj Srbiji
U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija Fajzer vakcinom bez zakazivanja, potvrđeno je RTS-u Vladi Srbije.
  • 20.04.2021
U Srbiji 2.965 novih slučajeva koronavirusa, preminule 32 osobe
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su od posledica kovida-19 preminula još 32 pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.058, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.04.2021
Još 14 smrtnih slučajeva od posledica kovida na Kosovu
Od posledica koronavirusa na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo još 14 osoba, a registrovano je još 442 slučaja infekcije. 
  • 20.04.2021