Vesti
Zdravlje

Na severu Kosova demantuju informacije iz Prištine o novozaraženima

Štab za vanredne situacije opštine Zubin Potok demantovao je danas navode pojedinih medija i pojedinaca koji su, pozivajući se na rezultate Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, objavili da je u ovoj opštini tokom jučerašnjeg dana obolelo 13 osoba od koronavirusa. Iz Ministarstva zdravlja ističu da iz srpskih sredina izveštaji ponekad stižu sa zakašnjenjem.
Na severu Kosova demantuju informacije iz Prištine o novozaraženima
Ilustracija (Foto Dejli Sabah)

"Ovim putem oštro demantujemo navode i navedene podatke da je u ovoj opštini tokom jučerašnjeg dana registrovano 13 novih osoba pozitivnih na koronavirusa. Zvanični podaci nalaze se u dnevnom izveštaju Кancelarije za Кosovo i Metohiju i bivaju saopšteni od strane stručnih medicinskih lica svakog dana", navodi se u objavi ovog štaba na Fejsbuku.

Iz opštine Zubin Potok podsećaju da u poslednja 24 časa nema novih registrovanih slučajeva obolelih od virusa kovid -19 na severu Кosova, pa tako nema ni u Zubinom Potoku.

"Od početka pandemije pa do danas, u ovoj opštini registrovano je ukupno 19 slučajeva pozitivnih na koronavirus", saopšteno je iz opštinskog štaba za vanredne situacije u Zubinom Potoku.

Ministarstvo zdravlja: Izveštaji nekada stižu sa zakašnjenjem

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova u svoju statistiku o obolelima od koronavirusa ubraja i slučajeve iz srpskih sredina, ali izveštaji iz opštinskih kriznih štabova sa severa stižu preko Ministarstva administracije i lokalne samouprave, pa su ti slučajevi ponekad evidentirani sa zakašnjenjem, rečeno je za Kosovo Onlajn u Ministarstvu zdravlja.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je saopštio kasno sinoć da su u prethodna 24 sata, pored ostalih, zabeleženi novi slučajevi zaraze u Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, medjutim iz Štaba za vanredne situacije opštine Severne Mitrovica jutros je saopšteno da nema novoobolelih.

Portparol Ministarstva zdravstva Faik Hoti tvrdi da nisu objavili drugačije podatke o obolelima, ali da iz srpskih sredina izveštaji ponekad stižu sa zakašnjenjem.

"Proverio sam sa institutom i zamenikom ministra Sretenom Trajkovićem i podaci su isti, ali se izveštaji nekad šalju sa zakašnjenjem. Sve zavisi od opštinskih štabova za vanredne situacije, oni šalju izveštaje Ministarstvu za lokalnu samoupravu, a potom se ti izveštaji šalju u Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova", kazao je Hoti za Kosovo Onlajn.

Antonijević: Iz Prištine nam nisu tražili podatke o inficiranim

Epidemiolog sa Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Antonijević, potvrdio je za KoSSev da, osim jednog izuzetka, Institut za javno zdravlje Kosova ne sprovodi testiranja na Severu, te da do sada nije od njih zatražio zvanične podatke o broju inficiranih i da ne razume odakle ovoj ustanovi podaci o 25 novoinficiranih.

Potvrdio je još jednom da se svi uzorci sa Severa Kosova šalju isključivo za Kraljevo, osim kada su prethodno testirani zatvorenici i radnici u Pritvornom centru u Severnoj Mitrovici, i to upravo zbog toga što ova ustanova funkcioniše pri kosovskom sistemu.

„To je ono što je bilo u startu, što smo zajednički uradili u zatvoru i kada su u sklopu saradnje oni dali nekoliko testova, ali da su oni dolazili i da su testirali nekog – to nisu“, podsetio je.

Ostao je pri podacima koje je jutros saopštio Krizni štab da nema novoinficiranih. Sa Severa Kosova za Institut za veterinu u Kraljevu poslato je 18 uzoraka, na osnovu kojih je prema potvrdi koja je stigla sinoć, utvrđeno da nema zaraženih.

Poručuje da su podaci koji su juče objavljeni od strane kosovskog Instituta za javno zdravlje „digli pometnju“, a da se on sam raspitivao otkuda tako visoka cifra.

Antonijević je, nakon što je čuo za podatak koji je saopšten sa prištinskog instituta, stupio u kontakt sa lokalnim zvaničnicima, kako bi potvrdio da nije bilo nekog dodatnog uzorkovanja – na šta je dobio negativan odgovor.

Dodaje da su čak i pojedini pripadnici Kosovske policije, koji su želeli da se testiraju, uprkos tome što su zaposleni pri kosovskom sistemu, bili upućeni na Kosovsku Mitrovicu.

„Ja ne razumem kako tako nešto mogu da objave“, dodao je.

Antonijević je u izjavi za KoSSev potvrdio i to da kosovski Institut za javno zdravlje do sada nije zatražio od Zavoda u Kosovskoj Mitrovici da im dostave zvanične podatke o broju testiranih i inficiranih koronavirusom na Severu Kosova.

Antonijević je ujedno saopštio i da se danas čekaju rezultati za još 12 uzoraka poslatih juče, a da je do 16:00 danas, uzeto 18 uzoraka.
Ostale vesti

U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021
Preminule još tri osobe od posledica kovida na Kosovu
Na Kosovu su preminula još tri pacijenta od posledica kovida-19, registrovano je jоš 379 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.01.2021
Kovid-19: U srpskim sredinama preminule dve osobe, 18 novoobolelih
Dve osobe su preminule od posledica korona virusa, a registrovano je 18 novih slučajeva zaraze u srpskim sredinama na Kosovu, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.01.2021