Vesti
Zdravlje

Na Kosovu počinje vakcinacija trećom dozom protiv kovida-19

Na Kosovu danas počinje davanje treće doze vakcine protiv kovida-19, po preporuci Odbora za imunizaciju stanovništva.
Na Kosovu počinje vakcinacija trećom dozom protiv kovida-19
Ilustracija (Foto Freepik.com)

Kako je saopštilo kosovsko Ministarstvo zdravlja, dodatna ili buster doza se daje osobama koje su primile dve doze vakcine protiv kovida-19, ali kod kojih imunitet vremenom opada.

Treću doza daje se šest meseci nakon primanja druge doze, ne ranije od osam nedelja i ne više od šest meseci.

Svi punoletni građani mogu primiti treću dozu, a o datumima vakcinacija će biti obavešteni putem SMS-a, imejla i javnih oglasa.

„Budući da je vakcinacija najefikasniji način da se ograniči i zaustavi širenje virusa i da se postigne zaštita stanovništva, Ministarstvo Zdravlja je pozvalo sve građane da iskoriste mobilne centre za vakcinaciju i timove širom Kosova kako bi se vakcinisali protiv kovida-19 što pre moguće“, objavilo je ministarstvo na Fejsbuku.

 



Ostale vesti

U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022
Još 149 novih slučajeva koronavirus na Kosovu, u Srbiji 921

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 786, a infekcija je potvrđena kod 149 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U Srbiji je registrovan 921 novi slučaj zaraze.

  • 30.06.2022