Vesti
Zdravlje

Na Kosovu od sutra počinje davanje treće doze vakcine protiv kovida-19

Na Kosovu će sutra početi davanje treće doze vakcine protiv kovida-19, odlučio je Odbor za imunizaciju stanovništva.
Na Kosovu od sutra počinje davanje treće doze vakcine protiv kovida-19
Ilustracija (Foto Kim)

Dodatna ili buster doza se daje osobama koje su primile dve doze vakcine protiv kovid-19, ali kod kojih imunitet vremenom opada. Dodatna doza se daje 6 meseci nakon uzimanja druge doze.

Treća doza se daje osobama koje su primile dve doze vakcine protiv kovid-19, a koje po preporuci lekara nisu razvile odgovarajući imunitet zbog slabog imuniteta ili pratećih bolesti. Treća doza se daje ne ranije od 8 nedelja i ne više od 6 meseci nakon prijema druge doze.

Dodatnu dozu mogu uzimati svi građani stariji od 18 godina prema vremenskim intervalima za gore navedene doze.

O datumima vakcinacije građani će biti obavešteni putem SMS-a, imejla i javnih oglasa.

„S obzirom da je vakcinacija najefikasniji način da se ograniči i zaustavi širenje virusa i da se postigne zaštita stanovništva, Ministarstvo Zdravlja je pozvalo sve građane da iskoriste mobilne centre za vakcinaciju i timove širom Kosova kako bi se vakcinisali protiv kovid-19 što pre moguće “, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.Ostale vesti

U Srbiji 1.260 novozaraženih
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji od posledica koronavirusa je preminula jedna osoba, pa je ukupan broj žrtava od početka epidemije 16.132, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2022
Upravnica KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Danica Radomirović kaže za TV Most da je epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM povoljna, što pokazuje mali broj novozaraženih.
  • 04.07.2022
Tiodorović: veliki talas korone moguć tek u kasnu jesen

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da "treba da budemo oprezni", ali da zabrinutost nije neophodna. Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije, a da veliki talas "nećemo imati do kasne jeseni". "Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer", navodi Tiodorović.

  • 04.07.2022
Na Kosovu 106 lica obolela od koronavirusa
Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 294, a infekcija je potvrđena kod 106 osoba.
  • 04.07.2022
Vakcinom protiv HPV virusa. Vakcina dostupna i u Gračanici

HPV infekcija je jedna od najčešće polno prenosivih bolesti koju izaziva Humani papiloma virus (HPV). Smatra se ključnim uzrokom karcinoma grlića materice. Stručnjaci ocenjuju da je jedini vid adekvatne prevencije vakcinacija.

  • 04.07.2022
Ministarstvo zdravlja Kosova: Još 164 novih slučajeva
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 časa registrovana su 164 pozitivna slučaja na koronavirus. Testirano je 570 ljudi, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 03.07.2022