Vesti
Zdravlje

Na Kosovu nema sumnjivih slučajeva majmunskih boginja

Ministarstvo zdravlja, u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova, na zajedničkoj konferenciji za novinare obavestili su građane da do sada nema sumnjivih slučajeva majmunskih boginja na Kosovu.

Na Kosovu nema sumnjivih slučajeva majmunskih boginja
Sa Konferencije (Foto Fejsbuk-Ministrarstvo zdravlja)

Dafina Gedža - Bunjaku, zamenica ministra zdravlja, je rekao da je i Kosovo ugroženo ovim virusom i poručio da svako ko primeti crvenilo i promene na koži, temperaturu treba da ode kod porodičnog lekara.

Ona je rekla da Ministarstvo zdravlja sa svojim strukturama kontinuirano prati situaciju, procenjuje i analizira sve dostupne informacije, procenjuje rizik za stanovništvo u zemlji i priprema preporuke za zdravstvene radnike.

„Lekcije koje smo dobili od kovida 19 nas uče da se infekcije mogu brzo širiti iz jedne zemlje u drugu i da naša zemlja ima cirkulaciju sa zemljama u kojima se bolest već pojavila", rekla je ona.

Dok je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, Naser Ramadani, tokom ove konferencije za štampu rekao da su ekipe epidemiologa u punoj pripravnosti da prate ovu bolest.

Što se tiče nabavke vakcina za ovakvu bolest, NIJZ je ranije saopštio da vakcina još nije dostupna za distribuciju i da postoji samo jedna vakcina protiv Variole Vere u svetu.

 Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova: Još 164 novih slučajeva
U većinski albanskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 časa registrovana su 164 pozitivna slučaja na koronavirus. Testirano je 570 ljudi, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 03.07.2022
Na Kosovu raste broj novozaraženih
Na Kosovu poslednjih dana raste broj zaraženih kovidom-19. Samo u poseldnja 24 sata registrovano je novih 205 pozitivnih slučajeva na koronavirus. Testirano je 736 uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 02.07.2022
U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022