Vesti
Zdravlje

Na Kosovu i u Srbiji bez preminulih od posledica koronavirusa

Prema zvani?nim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u ve?inski albanskim sredinama na koronavirus su testirana 233, a infekcija je potvr?ena kod pet osoba.
Na Kosovu i u Srbiji bez preminulih od posledica koronavirusa
Ilustracija (Foto Istock)

U poslednja 24 sata nisu zabeleženi smrtni slučajevi.

Izlečeno je sedam lica, dok se od početka epidemije ukupno oporavio 225.221.

Trenutno su aktivna 52 slučaja infekcije.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji nisu zabeleženi smrtni slučajevi od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 16.096, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja, na koronavirus su testirane 6.842 osobe, od kojih je 277 pozitivno.

Na respiratorima je 11 pacijenata.

Ukupno su hospitalizovana 92 lica.

U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 2.019.706 slučajeva infekcije.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023