Vesti
Zdravlje

Na Kosovu četiri nova slučaja kovida

Prema najnovijim podacima kosovskog ministarstva zdravlja, u većinski albanskim sredinama registrovana su četiri nova slučaja koronavirusa, od testirana 2.032 uzorka.

Na Kosovu četiri nova slučaja kovida
Ilustracija (Foto Rojters)

U poslednja 24, nisu zabeležni smrtni slučajevi od posledica kovida-19.

Oporavilo se još 10 građana, pa je ukupan broj izlečenih 158.010.

Trenutno su aktivna 343 slučaja infekcije.

Ministarstvo zdravlja Kosova je danas saopštilo da svi građani koji su navršili tri meseca od prijema druge doze vakcine protiv kovida-19, mogu da prime dodatnu "buster" dozu.

Preporuka za skraćivanje vremena za primanje dodatne doze zasnovana je na istraživanjima u različitim zemljama o vakcinaciji protiv kovida-19, odnosno buster dozi, epidemiološkoj situaciji u zemlji i regionu, prisustvu omikron varijante SARS COV-2 virusa i potrebi za vakcinacijom čitave populacije.

Ministarstvo zdravlja je još jednom pozvalo građane da sprovode mere koje su na snazi i da se vakcinišu. Naveli su da Kosovo ima dovoljno vakcina odobrenih za upotrebu od strane najrelevantnijih svetskih tela.

Vakcinacija se može obaviti u bilo kom trenutku, bez zakazivanja, bez obzira na prebivalište i državljanstvo.

Od poslednjeg preseka stanja vakcinisano je 498 lica, dok je od početka procena imunizacije vakcinu protiv kovida primilo 1.665.209 osoba.

 Ostale vesti

Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022
Svetsko prvenstvo u društvu kraj ekrana - opasnost od zaraze
Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru koje se bliži biće posebno iz više razloga. Jedan je što je u poznu jesen i mnogo će ljudi utakmice zajedno gledati na televiziji, u zatvorenom prostoru. A to znači izlaganje zarazama.
  • 07.11.2022