Vesti
Zdravlje

Na Kosovo stigao prvi kontigent Fajzer vakcine

Sjedinjene Američke Države donirale su danas Kosovu prvi kontingent od ukupno očekivanih 503.100 doza vakcine.
Na Kosovo stigao prvi kontigent Fajzer vakcine
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Ovo predstavlja najveću pojedinačnu donaciju vakcina protiv kovida-19 od bilo koje zemlje ili organizacije Kosovu. Sa ovim dozama, kosovska vlada biće u mogućnosti da u potpunosti vakciniše i zaštiti svoje građane što će je dovesti za 20 odsto bliže u ostvarivanju svog celokupnog cilja vakcinacije", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, današnja pošiljka je deo obećanja predsednika SAD Bajdena.

Danas je organizovana i ceremonija dočeka vakcina u dvorištu Nacionalnog instituta za javno zdravlje, ambasador Filip Kosnet obratio se pristutnima sa molbom da se vakcinišu.

„Vakcine deluju samo ako se pojedinci vakcinišu. Mnogi ljudi i dalje veruju da vakcina nije neophodna ili da ako su dobili ili su preležali kovid da ne mogu ponovo da se razbole. Ovo jednostavno nije tačno, posebno u svetlu dramatičnog povećanja slučajeva uzrokovanih sojom delta. Zato vas molim da se vakcinišete kako biste zaštitili sebe, svoje porodice i svoje zajednice“, kazao je Kosnet.

Donirane vakcine Sjedinjenih Američkih Država isporučene su putem Kovaks mehanizma avansne tržišne obaveze (COVAX AMC), globalne inicijative za podršku pravičnog pristupa sigurnim i efikasnim vakcinama protiv kovida-19.

Osim vakcina, od početka pandemije, Sjedinjene Američke Države obezbedile su oko 4 miliona američkih dolara u vidu zaštitne opreme, medicinske opreme, bespovratnih sredstava za onlajn učenje i druge vidove pomoći u vezi sa kovidom -19 kako bi se pomoglo školama, medicinskim ustanovama, porodicama i zajednicama širom 38 kosovskih opština.Ostale vesti

Krizni štab Gračanice: Za pet dana 12 inficiranih
U prteklih pet dana koronoavirus registrovan je kod 12 osoba, saopštio je opštinski Кrizni štab.
  • 01.12.2021
Od 3. januara na Kosovo samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji
Svi koji ulaze na teritoriju Kosova moraće od 3. januara 2022. da imaju dokaz da su primili dve doze vakcine.
  • 01.12.2021
Svetski dan borbe protiv side

Prvi decembar se širom planete, od 1988. godine, obeležava kao Svetski dan borbe protiv side.

  • 30.11.2021
U Srbiji preminula još 54 pacijenta

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminula su još 54 pacijenta od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 11.691, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 30.11.2021
Na Kosovu zaraženo još osam osoba, jedna preminula
Prema najnovnijim podacima kosovskog Ministarstva zdravlja u većinski albanskim sredinama na kovid-19 testirano je 1.098 osoba, a infekcija je potvrđena kod osam građana.
  • 30.11.2021
Na Kosovu nije registrovan omikron
Direktor Infektivne klinike Arben Višaj izjavio je da na Kosovu još uvek nema identifikovanog slučaja zaražavanja omikronom, novom varijantom koronavirusa.
  • 30.11.2021