Vesti
Zdravlje

Na centralnom Kosovu epidemiološka situacija stabilna, na severu se komplikuje

Na teritoriji opštine Gračanica zabeležen je još jedan pozitivan slučaj kodvida-19, a ukupno 94 od početka epidemije. Epidemiološka situacija je stabilna, sa tendencijom ka nepovoljnoj, kazao je za RTV Kim infektolog Boban Stolić. S druge strane, stanje sa koronavirusom na severu Kosova postaje zabrinjavajuće, istakao je epidemiolog Aleksandar Antonijević.
Na centralnom Kosovu epidemiološka situacija stabilna, na severu se komplikuje
Gračanica (Foto Kim)

„Laboratorija za PCR testiranje u narednih nekoliko dana“

Prilikom posete medicinskog ekspertskog tima iz Instituta „Robert Koh“ bolnici u Lapljem Selu najavljeno je pripremanje laboratorije za PCR (Pi-Si-Ar) testiranje. Infektolog Boban Stolić je za RTV Kim kazao da će laboratorija biti spremna u narednih nekoliko dana.

„Neophodno je adaptirati zgradu, odnosno prilagoditi je funkcijama PCR aparature, tako da ja očekujem da će laboratorija biti brzo u funkciji, da ćemo imati tu mogućnost korišćenja našeg PCR aparata i da ćemo onda moći da testiramo znatno veći broj pacijenata“, rekao je Stolić.

Oprema koja je potrebna za testiranje donirana je od strane Svetske zdravstvene organizacije, naveo je tada za RTV Kim doktor Andreas Jansen koji je i predvodio tim.

Infektolog Boban Stolić ističe da se, u odnosu na prethodne dve nedelje, beleži povećani broj osoba koje se javljaju sa simptomima sličnim koronavirusu. Na teritoriji opštine Gračanica hospitalizovano je šest pacijenata.

„Još uvek možemo reći da je epidemiološka situacija stabilna, sa tendencijom ka nepovoljnoj. U prethodne dve nedelje registrovano je 15 kovid pacijenata, oni su u stabilnom stanju. Svi pacijenti koji su hospitalizovani na našoj klinici su dobrog opšteg stanja, urednih vitalnih parametara, nisu životno ugroženi“, rekao je Stolić.

On je napomenuo da testova ima dovoljno, kao i da se „prema preporukama koje je dalo Ministrastvo zdravlja Srbije, tačno znaju indikacije kada se neki pacijenti testiraju“.

Kada je u pitanju opremljenost Infektivne klinike i broj pacijenata koji se može zbrinuti u njoj, Stolić ističe da je kapacitet na zadovoljavajućem nivou.

„Infektivna klinika koja funkconiše u sklopu Kliničko-bolničkog centra ima trenutno 16 bolesničkih postelja, sa tendencijim proširenja na još 16 u bilom kom trenutku dana ili noći. U svakom trenutku možemo primiti preko 30 pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. U slučaju potrebe za nekim većim kapacitetom, siguran sam da ćemo ga brzo proširiti - ukoliko to patologije iziskuju“, naveo je Stolić.

S druge strane, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević ističe da situacija na severu Kosova polako postaje zabrinjavajuća.

„Od jučerašnja 92 testirana, imamo 34 novoobolela lica, što je nekih 30 odsto, kao što je bilo i prilikom zadnjeg uzorkovanja u četvrtak prošle nedelje, 30 odsto pozitivnih. Sever Mitrovice i Zvečan prednjače već par nedelja sa pozitivnima, a uključuju se i Leposavić i Zubin Potok sa novoobolelima, tako da je bukvalno zahvaćen ceo sever. Južno od Ibra je situacija malo mirnija nego što je bilo u prethodnom periodu“, rekao je Antonijević.

On ističe da je na celoj teritoriji Kosova koju pokriva Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica došlo do porasta broja obolelih.

„Po svim parametrima, broj zaraženih će i u toku ove i naredne nedelje polako dostići neki vrhunac. Spremni smo, rezultati nam stižu istog dana, spremni smo za sve situacije. Za sada je sve to još uvek pod kontrolom, ali bojim se da će u narednom periodu doći do pogoršanja situacije“, rekao je Antonijević.

Testiranje se, ističe Antonijević, vrši ponedeljkom, sredom i petkom. Ako bude bilo potrebe, kako je rekao, radiće se svakodnevno.

Krizni štab Opštine Gračanica je posle razmatranja epidemiološke situacije, a u cilju preduzimanja preventivnih mera protiv širenja koronavirusa, doneo niz mera za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa.

„Kada su u pitanju javne institucije, obavezno je merenje temperature svim građanima koji ulaze u njih. Mere se odnose i na ugostiteljske objekte, njima je dozvoljen rad od 5 ujutru do 21 čas uveče. Osobama starijim od 65 godina dozvoljeno je kretanje od 6 do 10 ujutru, i od 16 do 19 posle podne. Taksi i ostali prevoznici dužni su da rade smanjenim kapacitetima“, kazao je direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.

Na ulicama Gračanice primećeno je povećano pristustvo kosovske policije, a građani sa kojima smo razgovarali tvrde da poštuju epidemiološke mere.

„Maska je, kao što vidite non-stop tu, ili u tašni ili na meni. Strogo vodim računa“, rekla je Momirka Trajković.

„Pridržavamo se mera kao i uvek. Zdravlje je preče od svega“, kazao je Veljko Mijatović.

„Nismo ni prestajali da se pridržavamo mera i nastavićemo i u budućem periodu, jer je situacija sve lošija. Maska i dezinfekciona sredstva su obavezni“, rekla je Teodora Đokić.

Od početka epidemije koronavirusa na teritoriji opštine Gračanica Odeljenje inspekcije je kaznilo 30 privatnih i 10 pravnih lica zbog nepoštovanja mera.Ostale vesti

Blagi porast novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022