Vesti
Zdravlje

MZK poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa

U protekle dve nedelje zabeležen je porast broja slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
MZK poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa
Ilustracija (Foto Getty images)

Na Kosovu se u poslednjem periodu beleži blagi rast broja novozaraženih. U prethodnim danima se broj novih slučajeva kretao ispod 20, dok su, prema poslednjem dnevnom izveštaju, registrovana 43 novoinficirana.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova poseban poziv je upućen svima koji osećaju bilo kakve simptome. Apelovano je da se nose maske u javnim i zatvorenim prostorima.

"Ministarstvo zdravlja poziva građane koji još nisu primili nijednu dozu vakcine protiv kovida-19 da se vakcinišu, dok građani koji su primili jednu ili dve doze vakcine, dobiju drugu, odnosno treća doza vakcine", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, prekjuče je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Predrag Sazdanović izjavio je da će se korona "sasvim sigurno vratiti"Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023