Vesti
Zdravlje

Moguć porast broja novozaraženih posle praznika

Epidemiološka situacija na centralnom Kosovu je trenutno stabilna, iako je u poslednjih par dana zabeležen blagi porast broja pacijenata sa infekcijom gornjih disajnih puteva, kazao je za RTV Kim načelnik Službe za opštu medicinu pri Domu zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.
Moguć porast broja novozaraženih posle praznika
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Bez obzira na trenutnu epidemiošku situaciju doktor Rašić ne isključuje mogućnost da nakon novogodišnjih i božićnih praznika ponovo dođe do porasta broja zaraženih.

„Mi se nadamo, pošto smo apelovali na građane preko sredstava javnog informisanja, bez obzira što je epidemiološka situacija pod kontrolom, da se i dalje pridržavaju svih mera. Nadam se da ćemo ove godine biti malo pametniji, da će broj zaraženih biti manji“, rekao je on.

Omikron, nova varijanta korona virusa koja se brže širi, je registrovan 26. decembra prošle godine na Kosovu.

„Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) omikron soj je zarazniji, ali postoje podaci koji ukazuju da je klinička slika blaža. Za sada, mi nemamo među srpskom populacijom osobe koje su zaražene omikron sojem. Videćemo koliko je zarazan i kakav je stepen težine bolesti aktuelan“, kazao je dr Rašić.

Skok broja novozaraženih poslednjih dana je zabeležen i u centralnoj Srbiji i regionu. Vakcinacija, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa osobama za koje je utvrđeno da boluju od kovida-19, ključni su u borbi protiv ove infekcije.

„Stanovištvu bi preporučio da, bez obzira što virus nije potvrđen kod nekih osoba, da i one koje imaju infekciju respiratornih puteva budu u nekoj vrsti izolacije i da izbegavaju kontakte. Testovi nekada budu i negativni, a osoba ima kovid-19. Za nas su, do sada, za postavljanje dijagnoze bili značajniji klinička slika i radiološki nalaz na plućima“, zaključio je Rašić.

Podsetimo, u okviru mera Vlade Kosova koje su donete radi borbe protiv koronavirusa, od juče svi koji žele da uđu na Kosovu moraju imati potvrdu o imunizaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, bez obzira na proizvođača.Ostale vesti

Nove mere protiv pandemije na Kosovu
Svi oni koji u narednom periodu ulaze na Kosovo moraju da budu vakcinisani i trećom dozom vakcine protiv korona virusa, jedna je od novih mera koje je Vlada Kosova usvojila usled povećanja novoinficiranih na dnevnom nivou.
  • 21.01.2022
Još 30 žrtava kovida u Srbiji, 16.403 nova slučaja

U poslednja 24 sata preminulo je još 30 pacijenata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 13.211,‬ objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.01.2022
Na Kosovu 2.943 novozaražena, preminula jedna osoba

U poslednja 24 sata u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 11.563 lica, a infekcija je potvrđena u 2.943 slučaja.

  • 21.01.2022
Gračanica: Još 20 pozitivnih na kovid-19

Na području opštine Gračanica koronavirus je potvrđen kod još 20 osoba, saopštio je Krizni štab. Kako navode, prema podacima sa terena u kovid ambulantama povećava se broj pacijenata sa respiratornim problemima.

  • 21.01.2022
KSK: Zabranjene posete zatvorenicima
Korektivna služba Kosova (KSK) odlučila je da, usled sve većeg broja novozaraženih na Kosovu, ponovo pooštri anti-kovid mere koje se primenjuju u zatvorima i pritvornim centrima i od sutra ukine svaki vid posete zatvorenicima. Kontakti su omogućeni onlajn.
  • 21.01.2022
RKM istražuje: Koliko u Kosovskoj Mitrovici košta kovid?
Korisnici zdravstvenog fonda Republike Srbije na Kosovu i Metohiji već godinama plaćaju medikamentozno lečenje - bilo tako što kompletnu terapiju kupe u privatnim apotekama, bilo tako što plate prevoz do Raške ili Kuršumlije gde se nalaze najbliže apoteke u kojima je moguće podići terapiju sa pozitivne liste lekova prepisanu na recept.
  • 20.01.2022