Vesti
Zdravlje

Moguć porast broja novozaraženih posle praznika

Epidemiološka situacija na centralnom Kosovu je trenutno stabilna, iako je u poslednjih par dana zabeležen blagi porast broja pacijenata sa infekcijom gornjih disajnih puteva, kazao je za RTV Kim načelnik Službe za opštu medicinu pri Domu zdravlja Gračanica dr Siniša Rašić.
Moguć porast broja novozaraženih posle praznika
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Bez obzira na trenutnu epidemiošku situaciju doktor Rašić ne isključuje mogućnost da nakon novogodišnjih i božićnih praznika ponovo dođe do porasta broja zaraženih.

„Mi se nadamo, pošto smo apelovali na građane preko sredstava javnog informisanja, bez obzira što je epidemiološka situacija pod kontrolom, da se i dalje pridržavaju svih mera. Nadam se da ćemo ove godine biti malo pametniji, da će broj zaraženih biti manji“, rekao je on.

Omikron, nova varijanta korona virusa koja se brže širi, je registrovan 26. decembra prošle godine na Kosovu.

„Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) omikron soj je zarazniji, ali postoje podaci koji ukazuju da je klinička slika blaža. Za sada, mi nemamo među srpskom populacijom osobe koje su zaražene omikron sojem. Videćemo koliko je zarazan i kakav je stepen težine bolesti aktuelan“, kazao je dr Rašić.

Skok broja novozaraženih poslednjih dana je zabeležen i u centralnoj Srbiji i regionu. Vakcinacija, držanje distance, nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku i izbegavanje kontakta sa osobama za koje je utvrđeno da boluju od kovida-19, ključni su u borbi protiv ove infekcije.

„Stanovištvu bi preporučio da, bez obzira što virus nije potvrđen kod nekih osoba, da i one koje imaju infekciju respiratornih puteva budu u nekoj vrsti izolacije i da izbegavaju kontakte. Testovi nekada budu i negativni, a osoba ima kovid-19. Za nas su, do sada, za postavljanje dijagnoze bili značajniji klinička slika i radiološki nalaz na plućima“, zaključio je Rašić.

Podsetimo, u okviru mera Vlade Kosova koje su donete radi borbe protiv koronavirusa, od juče svi koji žele da uđu na Kosovu moraju imati potvrdu o imunizaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, bez obzira na proizvođača.Ostale vesti

Kosovo: Preminula dva lica 783 nova slučaja zaraze
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 2.473 testirana uzorka na kovid-19 su pozitivna 783 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 17.08.2022
U Gračanici još četvoro pozitivnih na kovid
Prema najnovijim podacima Kriznog Štaba, u opštini Gračanica zvanično su registrovana još četiri pacijenta kod kojih je potvđeno prisustvo kovida-19.
  • 17.08.2022
U Srbiji 18 smrtnih slučajeva od posledica kovida
U Srbiji je danas registrovano 18 smrtnih slučajeva od posledica kovida-19, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 16.08.2022
Gračanica: Šestoro pozitivnih na Kovid 19
Prema poslednjim informacijama Кriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata od kovida-19 obolelo je još šest osoba.
  • 16.08.2022
Kosovo: Bez smrtnih ishoda 413 novoobolela
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 1.476 testiranih uzoraka na kovid-19 su pozitivna 413 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 16.08.2022
Kosovo: 274 nova slučaja zaraze
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 883 testiranih uzoraka na kovid-19 su pozitivna 274 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 15.08.2022