Vesti
Zdravlje

Ministarstvo zdravlja Kosova: Stigla donacija iz Srbije

Na Kosovo je stigla donacija iz Srbije u vidu 1.000 testova za koronavirus, potvrdio je za Kosovo Onlajn šef službe za informisanje Ministarstva zdravlja Faik Hoti.
Ministarstvo zdravlja Kosova: Stigla donacija iz Srbije
Faik Hoti (Foto Gazeta Ekspres)

Donacija je na Kosovo dopremljena nakon video konferencije pre dva dana na kojoj su, između ostalih, učestovali ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar zdravlja Kosova Arben Vitija, a testove je isporučio oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji na Kosovu, Hoti je naveo da postoji tendencija povećanja broja zaraženih od koronavirusa, što pokazuje da sledi vrhunac epidemije. On je istakao i da Kosovo ima solidne kapcitete, kada je u pitanju lečenje zaraženih.

"Oko 500 bolničkih kreveta je mobilisano, ali kapaciteti bi mogli da budu udvostručeni na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova, ako bude potrebe. Klinika za infektivne bolesti do sada je imala prosečno između 44 i 59 hospitalizovanih pacijenata dnevno, a na raspolaganju imamo oko 125 kreveta", naveo je Hoti.

On je naglasio i da postoji nekoliko drugih klinika koje su spremne da pruže usluge u vreme pandemije koronavirusa na Kosovu.

"Kosovo ima 142 respiratora i do sada su prosečno 3 pacijenta dnevno intubirana", naveo je Hoti i podvukao da Ministarstvo zdravlja Kosova sarađuje sa opštinama na severu, gde živi većinski srpsko stanovništvo.

"Svi građani su jednaki i imaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Obezbedili smo zaštitnu i profesionalnu opremu, lekove u okviru naših mogućnosti, a možemo i da ih lečimo u našim bolnicama. Pravo je svakog pacijenta da odabere gde će se lečiti", rekao je Hoti i dodao da u vreme pandemije postoji jedan zdravstveni sistem, koji bi trebalo da brine o svakom građaninu na Kosovu.

 Ostale vesti

U srpskim sredinama zaraženo još šestoro pacijenata
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinma na Kosovu zabeleženo je još šest novih slučajeva koronavirusa. Tri lica su se oporavila.
  • 18.09.2020
Gračanica: Još jedno lice pozitivno na kovid-19
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba, na teritoriji opštine Gračanica registrovan je još jedan pacijent kod koga je potvrđena infekcija kovid 19.
  • 18.09.2020
Uputstvo za one koji od sutra posle 18:00 ulaze u Srbiju
Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju ulaze sutra posle 18 sati.
  • 17.09.2020
U Srbiji preminule dve osobe, 82 novozaražena
U Srbiji je prema poslednjim podacima koronavirus zabeležen kod 82 osobe. Preminula su dva lica.
  • 17.09.2020
Na Kosovu preminule tri osobe, 43 nova slučaja
Na Kosovu su od posledica zaraze koronavirusom preminula još tri lica, pa je ukupan broj žrtava povećan na 607, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. Potvrđena su 43 nova slučaja zaraze.
  • 17.09.2020
Na Kosovu 76 novozaraženih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima koronavirus potvrđen kod 76 osoba, preminula su tri lica.
  • 16.09.2020