Vesti
Zdravlje

Među zatvorenicima u KM nema zaraženih

Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nijedan zatvorenik u Kosovskoj Mitrovici nije zaražen koronavirusom.
Među zatvorenicima u KM nema zaraženih
Ilustracija (Foto Večernje novosti)

“Od 56 testova koje je izvršio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova u zatvoru u Mitrovici, gde su svi zatvorenici bili testirani, rezultirali su negativni”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ističe se da, uprkos činjenici da su nekoliko čuvara i jedan medicinski tehničar bili zaraženi, potpunom primenom zaštitnih mera na radu i disciplinom u ovom periodu, se može sprečiti širenje zaraze među zatvorenicima.

“Zdravstveni departman za zatvore pri Ministarstvu zdravlja u saradnji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje i Korektivnom službom Kosova će ispitati kontakte svih zaraženih zatvorskih čuvara i medicinskog tehničara u cilju lokalizacije infekcije, sprečavanja širenja zaraze u zatvoru i u porodicama zaraženih osoba”, zaključuje se u saopštenju.

 Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023