Vesti
Zdravlje

Lazić: Sve više pacijenata sa težom kliničkom slikom

Direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić kazao je da se epidemiološka situacija "svakim danom sve više urušava", te da se u poslednje vreme javljaju pacijenti sa težom kliničkom slikom.
Lazić: Sve više pacijenata sa težom kliničkom slikom
Bratislav Lazić (Foto Kim)

„Snabdeveni smo svim lekovima, svim potrebnim medikamentima i materijalom, uključujući i inovativne lekove koji se aktuelno svuda u svetu, pa i na teritoriji Republike Srbije, koriste. I mi ih u indikacijama dajemo“, kazao je dr Lazić.

Uključujući i prethodni talas epidemije koji je počeo 27. juna, do sada je na Infektivnom odeljenju koje je pretvoreno u kovid bolnicu obavljeno je preko 2.500 pregleda pacijenata sa simptomima koji mogu ukazivati na kovid infekciju, istakao je Lazić.

„Urađen je veliki broj testiranja, preko 900 testiranja kod aktuelnih pacijenata. Mi smo do sada dokazali, na osnovu testova, prisustvo kovid infekcije kod 120 obolelih. Međutim i preko toga imamo, kao i svuda, pacijente koji su na osnovu kliničke slike, a bez dokazanog testiranja i bez čekanja na test hospitalizovani, s obzirom da su ispunili sve definicije slučaja za kovid infekciju“, rekao je on.

U aktelnom, trećem talasu, potvrđena su 44 slučaja infekcije.

„Za sada se uspešno borimo, ali zapažanja su da se epidemiološka situacija svakim danom sve više urušava i tu smo na oprezu. Takođe, želim da istaknem činjenicu da su sada nešto ozbiljniji pacijenti koji se javljaju i koji bivaju primljeni na hospitalno lečenje“, istakao je on.

Podsetimo, na današnjoj sednici Vlade Kosova doneta je odluka o novim merama zaštite od pandemije kovid-19 koja na snagu stupa sutra u 18 sati.Ostale vesti

Hoti: Epidemiološka situacija ozbiljna, mere ostaju na snazi
Premijer Kosova Avdulah Hoti saopštio je da će se, zbog epidemije koronavirusa, prvo polugodište u svim nivoima obrazovanja na Kosovu završiti 18. decembra, a da će drugo polugodište početi 18. januara.
  • 01.12.2020
U Srbiji preminulo još 48 osoba
U Srbiji je u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo 48 osoba, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Potvrđeno je 7.999 novih slučajeva zaraze.
  • 01.12.2020
Na Kosovu još 10 osoba preminulo, 521 novi slučaj
Prema poslednjim podacima na Kosovu je još 10 osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.026, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 01.12.2020
„Ljudi nisu dovoljno edukovani o HIV-u“
Širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv HIV-a. Volonteri Mlade aktivne Gračnice delili su prolaznicima prezervative i razgovarali sa njima o prevenciji.
  • 01.12.2020
U opštini Gračanica deset novoobolelih
Prema informacijama Кriznog štaba opštine Gračanica na osnovu poslednjih rezultata kovid-19 potvrđen je kod još 10 pacijenata.
  • 01.12.2020
U srpskim sredinama na Kosovu dva smrtna slučaja, 102 novoobolela
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, dve osobe su preminule od posledica kovid-19, dok su zabeležena 102 nova slučaja infekcije i 15 izlečenja, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 01.12.2020