Vesti
Zdravlje

Kurti: Moguća humanitarna katastrofa

Bivši kosovski premijer i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je ambasadore u Prištini da njihove zemlje pomognu kosovskom zdravstvu, jer će, kako kaže, od jeseni imati humanitarnu katastrofu.
Kurti: Moguća humanitarna katastrofa
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Poštovani ambasadori i diplomate, već sam mnogo puta sa vama izneo te stavove na našim sastancima. Sada, u ime naroda Kosova, javno vas pozivam, kao i vaše zemlje da kosovskim zdravstvenim ustanovama obezbedite svu medicinsku opremu i ljudske resurse kako bi nam omogućili da sprečimo da se zdravstvena kriza pretvori u humanitarnu katastrofu" , napisao je Kurti u pismu međunarodnim diplomatama.

Naveo je da je epidemiološka situacija u poslednja dva meseca na Kosovu postala dramatična, da je do sada umrla 341 osoba, da je 10.419 je zaraženo, te da postoji 4.020 aktivnih slučajeva.

"U poslednje dve nedelje imali smo u proseku deset smrtnih slučajeva dnevno, prvo mesto po broju umrlih od kovida 19 na milion stanovnika", naveo je Kurti i dodao da je na Kosovu svakodnevno na stotine pozitivnih slučajeva, sa više od 50 pozitivnih među testiranima.

Tvrdi da u bolnicama nema više mesta, da su sve jedinice intenzivne nege zauzete, dok lekari, specijalisti i medicinske sestre rade danju i noću pod ogromnim pritiskom i stresom.

"Više od 1.000 zdravstvenih radnika je do sada zaraženo. Ako se ova dramatična situacija nastavi, uskoro će nam nedostajati dovoljno kiseonika da bismo spasili pacijente. Budući da naučnici predviđaju porast infekcija u jesen i zimu, situacija će dalje da se pogoršava, uzrokujući humanitarnu katastrofu", podvukao je Kurti u svom pismu.Ostale vesti

U Kuršumlijskom Domu zdravlja vakcinacija građana sa Kosova
U Domu zdravlja u Kuršumliji u toku je vakcinacija protiv virusa korona, a do kraja dana trebalo bi da bude završena imunizacija prve grupe od 750 građana sa Kosova, koja je započeta u utorak, piše Tanjug.
  • 21.01.2021
Srbija: Novih 1.648 slučajeva koronavirusa, preminulo 20 osoba
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 20 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.830, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 21.01.2021
Na Kosovu još sedam preminulih i 296 zaraženih
U poslednjih 24 sata, na Kosovu je zaraženo još 296 osoba, od 1569 testiranih.
  • 21.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu 16 novoobolelih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 21.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 osoba, 1.646 novih slučajeva infekcije
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.646 novih slučajeva infekcije, a preminulo je još 19 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.01.2021
Kosovo: Preminulo šest pacijenata, 320 novoobolelih
Na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.426, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 20.01.2021