Vesti
Zdravlje

Krizni štab Vlade Srbije dao preporuku za treću dozu vakcine

Krizni štab za suzbijanje kornavirusa odlučio je da se građanima Srbije koji imaju određena oboljenja preporuči primanje treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Krizni štab Vlade Srbije dao preporuku za treću dozu vakcine
Ilustracija (Foto Tanjug)

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se radi o osobama koja imaju imunodeficijentna stanja i hronična oboljenja koja su u vezi sa imunitetom.

„To su pre svega osobe koje su imale transpalntacije organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa malignim oboljenjima“, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je kazala da je prvu dozu vakcine do sada primilo 49,7 odsto punoletnih, odnosno preko 2,6 miliona ljudi, dok je 2,5 miliona primilo obe doze, što „nije dovoljno da bi sprečili širenje bolesti“.

„Još jedom bih apelovala na sve građane koji to do sada nisu uradili da se vakcinišu, a to su pre svega mladi i mlađi odrasli“, rekla je ministarka i dodala da je tek svaka peta osoba mlađa od 30 godina vakcinisana.

Upitana da li se razmatra uvođenje obavezne vakcinacije, makar za određene grupe, Kisić Tepavčević kaže da bi bilo kakva sankcija bila „bezvredna“ u poređenju sa samom bolešću.

„Sigurno nema gore kazne od činjenice da se razbolimo“, rekla je ona i ponovila da su sva istraživanja pokazala da su vakcine visokoefikasne i bezbedne.

Na pitanje kada se može očekivati novi talas epidemije, rekla je da se on neće ni desiti ukoliko se vakciniše najveći broj ljudi koji do sada to nisu uradili.

Što se tiče polaska u školu, način odvijanja nastave zavisiće od epidemijske situacije, kazala je ona.

“Definitivna odluka će se doneti u nedelji neposredno pre planiranog početka školske godine“, rekla je Kisić Tepavčević.

Na današnjoj sednici nisu donete nove mere za suzbijanje koronavirusa.

Uoči sednice Kriznog štaba bilo najaveljno da će se razgovarati o eventualnim novim merama protiv koronavirusa, ali i o neophodnosti poštovanja svih postojećih.

Prošle nedelje je Stručni komitet za imunizaciju preporučio da građanima Srbije koji su drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primili pre najmanje šest meseci bude data i treća, takozvana „buster“ doza vakcine bazirana na tehonologiji informacione RNK, kakve su vakcine proizvođača Fajzer i Moderna.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023