Vesti
Zdravlje

Krizni štab Vlade Srbije dao preporuku za treću dozu vakcine

Krizni štab za suzbijanje kornavirusa odlučio je da se građanima Srbije koji imaju određena oboljenja preporuči primanje treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Krizni štab Vlade Srbije dao preporuku za treću dozu vakcine
Ilustracija (Foto Tanjug)

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se radi o osobama koja imaju imunodeficijentna stanja i hronična oboljenja koja su u vezi sa imunitetom.

„To su pre svega osobe koje su imale transpalntacije organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa malignim oboljenjima“, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je kazala da je prvu dozu vakcine do sada primilo 49,7 odsto punoletnih, odnosno preko 2,6 miliona ljudi, dok je 2,5 miliona primilo obe doze, što „nije dovoljno da bi sprečili širenje bolesti“.

„Još jedom bih apelovala na sve građane koji to do sada nisu uradili da se vakcinišu, a to su pre svega mladi i mlađi odrasli“, rekla je ministarka i dodala da je tek svaka peta osoba mlađa od 30 godina vakcinisana.

Upitana da li se razmatra uvođenje obavezne vakcinacije, makar za određene grupe, Kisić Tepavčević kaže da bi bilo kakva sankcija bila „bezvredna“ u poređenju sa samom bolešću.

„Sigurno nema gore kazne od činjenice da se razbolimo“, rekla je ona i ponovila da su sva istraživanja pokazala da su vakcine visokoefikasne i bezbedne.

Na pitanje kada se može očekivati novi talas epidemije, rekla je da se on neće ni desiti ukoliko se vakciniše najveći broj ljudi koji do sada to nisu uradili.

Što se tiče polaska u školu, način odvijanja nastave zavisiće od epidemijske situacije, kazala je ona.

“Definitivna odluka će se doneti u nedelji neposredno pre planiranog početka školske godine“, rekla je Kisić Tepavčević.

Na današnjoj sednici nisu donete nove mere za suzbijanje koronavirusa.

Uoči sednice Kriznog štaba bilo najaveljno da će se razgovarati o eventualnim novim merama protiv koronavirusa, ali i o neophodnosti poštovanja svih postojećih.

Prošle nedelje je Stručni komitet za imunizaciju preporučio da građanima Srbije koji su drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primili pre najmanje šest meseci bude data i treća, takozvana „buster“ doza vakcine bazirana na tehonologiji informacione RNK, kakve su vakcine proizvođača Fajzer i Moderna.Ostale vesti

Na Kosovu jedan smrtni slučaj, dva novozaražena
U poslednja 24 sata na Kosovu je jedno lice preminulo od posledica koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 05.12.2021
U Srbiji još 41 smrtni ishod

Prema poslednjim podacima u Srbiji je zabeležen još 41 smrtni slučaj od posledica koronavirusa.

  • 05.12.2021
Kada su u pitanju zapadni Balkan i čitava Evropa, epidemiološka situacija trenutno najbolja na Kosovu, napisao je na Fejsbuku Aljbin Kurti.
  • 05.12.2021
U Srbiji preminulo još 39 osoba
U Srbiji je preminulo još 39 pacijenata od posledica koronavirusa, zvanični su podaci objavljeni na covid19.rs. 
  • 04.12.2021
Još četiri novoobolela na Kosovu
Na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, ali danas nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. 
  • 04.12.2021
U srpskim sredinama još 36 novoobolelih od kovida-19
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, registrovano 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, od ukupno testiranih 125 uzoraka.
  • 04.12.2021