Vesti
Zdravlje

K.Pomoravlje: Od stotinu testiranih, pozitivno 40 osoba

Lekari Zdravstvenog centra Gnjilane su do sada pregledali više od 500 pacijenata sa simptomima koronavirusa. Na testiranje u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada je poslato stotinak uzoraka. Od 100 analiziranih PCR testom u Kosovskom Pomoravlju pozitivno je 40 osoba, izjavio je za Puls direktor ZC Gnjilane doktor Zoran Perić.
K.Pomoravlje: Od stotinu testiranih, pozitivno 40 osoba
Ilustracija (Foto Shutterstock)

U ovoj medicinskoj ustanovi urađeno je još 90 brzih, seroloških testova i svi su do sada bili negativni.

„Kod nekih osoba, testiranih na ovaj način, pronašli smo i osobe sa antitelima, što znači da su i one ranije bile zaražene koronavirusom, a sada su izlečeni“, kazao je Perić.

U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu, dodaje, svakodnevno se, u proseku, pregleda 30 do 50 pacijenata.

„Međutim, u poslednjih nekoliko dana, zahvaljajući merama koje smo preduzeli i svesti naših građana, kao i radu kriznih štabova, taj broj se značajno smanjio, na desetak osoba dnevno“, ističe dr Perić.

Po njegovim rečima, građani jesu informisani o pandemiji koronavirusa, ali mnogi to, u početku, nisu shvatali ozbiljno, zbog čega smo imali složenu epedimiološku sliku. Sada je svest ipak porasla i građani Kosovskog Pomoravlja bolje štite i sebe, i druge.

„Apelujemo i dalje na naše građane da se na pojavu prvih simptoma, kao što su gubitak ukusa i mirisa i povišena telesna temperatura i kašalj, odmah jave u neku od naših kovid ambulanti. Najveće šanse za izlečenje su da se pacijent javi na vreme“, kaže doktor Zoran Perić, i upozorava da kada se razvije teška klinička slika i pacijent dobije obostranu upalu pluća, dolazi do pada opšteg stanja i doktorima je mnogo teže da leče.

Najteži pacijenti, kojima je neophodna terapija uz respiratore, upućuju se na dalje lečenje u centralnu Srbiju: Vranje, Niš, Beograd, a do sada je bilo, iz Kosovskog Pomoravlja, pet takvih pacijenata.

„Posebno apelujemo na pacijente kojima lekari odrede izolaciju da se toga i pridržavaju. Mi smo o takvim slučajevima obavestili nadležne organe, lokalnu policiju i krizne štabove, tako da imamo informaciju da policija svakodnevno obilazi slučajeve koji su sumnjivi na kovid i proveravaju da li poštuju mere“, kaže Perić.

Inače, Zdravstveni centar Gnjilane organizovao je rad u dve kovid ambulante u Ranilugu i u bolnici u Pasjanu, gde se nalazi i trijažni centar u kojem se vrši testiranje osoba sa simptomima koronavirusa. Pri ZC Gnjilane funkcioniše i kovid odeljenje gde se svakodnevno leče pacijenti sa težom kliničkom slikom.Ostale vesti

Privatne laboratorije počinju da rade testove na Kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na Kovid-19.
  • 10.08.2020
U Srbiji 236 novih slučajeva, devet preminulih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 09.08.2020
Na Kosovu preminulo 12 osoba, 188 novozaraženih
Na Kosovu je još 12 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih je 327. Registrovano je 188 novih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 09.08.2020
U srpskim sredinama 18 novoobolelih, izlečeno 33 lica

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je 18 novoobolelih od Kovida-19, dok su se 33 lica oporavila, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 09.08.2020
Gračanica: Još pet osoba inficirano koronavirusom
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 5 novoobolelih od Kovida-19, pa je ukupan broj zaraženih 72, od čega je 9 pacijenata hospitalizovano, saopštio je danas Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 09.08.2020
Novih 6 žrtava kovida 19, još 255 zaraženih u Srbiji
Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6.
  • 08.08.2020