Vesti
Zdravlje

K.Pomoravlje: Od stotinu testiranih, pozitivno 40 osoba

Lekari Zdravstvenog centra Gnjilane su do sada pregledali više od 500 pacijenata sa simptomima koronavirusa. Na testiranje u Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada je poslato stotinak uzoraka. Od 100 analiziranih PCR testom u Kosovskom Pomoravlju pozitivno je 40 osoba, izjavio je za Puls direktor ZC Gnjilane doktor Zoran Perić.
K.Pomoravlje: Od stotinu testiranih, pozitivno 40 osoba
Ilustracija (Foto Shutterstock)

U ovoj medicinskoj ustanovi urađeno je još 90 brzih, seroloških testova i svi su do sada bili negativni.

„Kod nekih osoba, testiranih na ovaj način, pronašli smo i osobe sa antitelima, što znači da su i one ranije bile zaražene koronavirusom, a sada su izlečeni“, kazao je Perić.

U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu, dodaje, svakodnevno se, u proseku, pregleda 30 do 50 pacijenata.

„Međutim, u poslednjih nekoliko dana, zahvaljajući merama koje smo preduzeli i svesti naših građana, kao i radu kriznih štabova, taj broj se značajno smanjio, na desetak osoba dnevno“, ističe dr Perić.

Po njegovim rečima, građani jesu informisani o pandemiji koronavirusa, ali mnogi to, u početku, nisu shvatali ozbiljno, zbog čega smo imali složenu epedimiološku sliku. Sada je svest ipak porasla i građani Kosovskog Pomoravlja bolje štite i sebe, i druge.

„Apelujemo i dalje na naše građane da se na pojavu prvih simptoma, kao što su gubitak ukusa i mirisa i povišena telesna temperatura i kašalj, odmah jave u neku od naših kovid ambulanti. Najveće šanse za izlečenje su da se pacijent javi na vreme“, kaže doktor Zoran Perić, i upozorava da kada se razvije teška klinička slika i pacijent dobije obostranu upalu pluća, dolazi do pada opšteg stanja i doktorima je mnogo teže da leče.

Najteži pacijenti, kojima je neophodna terapija uz respiratore, upućuju se na dalje lečenje u centralnu Srbiju: Vranje, Niš, Beograd, a do sada je bilo, iz Kosovskog Pomoravlja, pet takvih pacijenata.

„Posebno apelujemo na pacijente kojima lekari odrede izolaciju da se toga i pridržavaju. Mi smo o takvim slučajevima obavestili nadležne organe, lokalnu policiju i krizne štabove, tako da imamo informaciju da policija svakodnevno obilazi slučajeve koji su sumnjivi na kovid i proveravaju da li poštuju mere“, kaže Perić.

Inače, Zdravstveni centar Gnjilane organizovao je rad u dve kovid ambulante u Ranilugu i u bolnici u Pasjanu, gde se nalazi i trijažni centar u kojem se vrši testiranje osoba sa simptomima koronavirusa. Pri ZC Gnjilane funkcioniše i kovid odeljenje gde se svakodnevno leče pacijenti sa težom kliničkom slikom.Ostale vesti

Preminulo još 20 pacijenata u Srbiji
U Srbiji je preminulo još 20 pacijenata od posledica kovida-19, čime je ukupan broj žrtava povećan na 6.539, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 08.05.2021
Na Kosovu od kovida preminula jedna osoba
Još jedna osoba je preminula od posledica kovida-19 na Kosovu, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.
  • 08.05.2021
Još 13 novozaraženih u srpskim sredinama
Prema podacima Kriznog štaba Kosovske Mitrovice, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 13 novih slučajeva koronavirusa.
  • 08.05.2021
U Srbiji 1.277 novih slučajeva kovida, preminulo još 20 osoba

Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 20 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.519, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 07.05.2021
Kosovo: Preminula četiri pacijenta, 170 novoobolelih
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 2.545 uzoraka, a virus je potvrđen kod 170 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 07.05.2021
Dr Radomirović: Posledice kovida nije moguće preduprediti
Virus korona pravi raznoraznu simptomatologiju, a prema rečima stručnjaka, tek predstoji period kada ćemo se upoznavati sa još mogućim postkovid komlikacijama nakon preležane infekcije.
  • 07.05.2021